Gå till innehåll

Göteborg Landvetter och Arlanda firar Räkmackans dag

2010-10-12, kl. 10:59

Torsdagen den 14 oktober är det för andra året i rad Räkmackans dag. Den firas på flygplatserna Arlanda och Göteborg Landvetter, som varje vecka säljer 7 000 räksmörgåsar. Göteborg Landvetter är med för första gången, till glädje för göteborgarna. Lagom till firandet släpps filmen om den svenska räkmackans historia.

– Eftersom räkmackan har en del av sitt ursprung här på västkusten är det självklart att vi firar den här dagen tillsammans med Arlandas resenärer, säger Linda Svedborg, chef för kommersiell service på Göteborg Landvetter Airport.

Under ett år äts det sammanlagt 364 000 räksmörgåsar på Arlanda och Göteborg Landvetter, till dem går det åt omkring 60 ton räkor. Bara på Arlanda läggs årligen 42 ton räkor på bröd, resterande 18 ton står Göteborg Landvetter för.

– Räkmackan är en svensk matklassiker. Dessutom är den förknippad med resande och har faktiskt blivit en del av passagerarflygets historia, säger Edward Blom, mat- och dryckeshistoriker på Centrum för Näringslivshistoria.
 
Traditionellt sett består en räksmörgås av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron. Men på Arlanda och Göteborg Landvetter finns det många olika varianter. Allt ifrån svenska klassiker till japanska varianter med kräftstjärtar och wasabi. Smörgåsarna säljs från ministorlek, som är stor som en munsbit, till XL, som innehåller 200 gram räkor. Utbudet varierar givetvis mellan flygplatserna.

– Räkmackan är lite av en svensk nationalrätt. Men eftersom det rör sig mängder av nationaliteter på flygplatserna har vi anpassat vårt utbud efter det. Förutom att äta räksmörgåsar går det att äta bland annat tapas, sushi, pasta, sallader och hamburgare säger Max Garbrant, ansvarig för mat och dryck på Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter.

Torsdagen den 14 oktober och resten av veckan firar Arlanda och Göteborg Landvetter räksmörgåsen. Då kommer alla 33 restauranger som serverar räksmörgåsar att lägga lite extra kärlek på denna maträtt och det kommer finnas värdinnor som guidar till exakt den räksmörgås som resenärerna vill ha.

Se gärna vår film, där mat- och dryckeshistorikern Edward Blom berättar om räkmackans historia och hur den blev en del av den svenska reseupplevelsen.