Gå till innehåll

Klimatkompenserade resor från Arlanda

2010-02-09, kl. 11:14

Stockholm-Arlanda Airport har startat en kampanj för att minska flygets påverkan på miljön. Under våren ger flygplatsen ett bidrag till klimatkompensation för resor som är bokade via arlanda.se. Bidraget motsvarar de utsläpp en genomsnittsresa från Arlanda genererar.

– Det är ganska få som idag klimatkompenserar sina flygresor och det vill vi ändra på. Vi har en ny tjänst på vår webb och en SMS-tjänst genom vilka man kan klimatkompensera sina resor. För att få ordentlig fart på kompenserandet bidrar vi från flygplatsen med motsvarande en genomsnittresa från Arlanda när man bokar resan hos oss, säger Mats Sigurdsson, flygmarknadschef på Arlanda.

När en resa bokas från arlanda.se ger LFV ett bidrag på 60 kronor till klimatkompensation. På Arlandas flygresekalkylator går det att räkna ut hur stora utsläppen är till olika destinationer och hur mycket det kostar att kompensera för dessa.

– Flyget står idag för två procent av världens koldioxidutsläpp och det är två procent vi måste ta hand om. Att kompensera för dessa utsläpp är inte den långsiktiga lösningen på klimatförändringarna men en viktig del på vägen att nå dit, säger Mats Sigurdson.
 
Arlanda har länge legat långt framme i sitt miljöarbete på flygplatsen och fick nyligen ett kvitto på ett lyckat klimatarbete - Arlanda är den första flygplatsen att uppfylla kraven för den högsta nivån i ett europeiskt program (Airport Carbon Accreditation) som graderar flygplatsers klimatarbete.

Även den akvifär som nu tagits i bruk som världens största energilager vid flygplatsen har uppmärksammats - detta arbete fick Stora Energipriset i slutet av 2009.

För mer information:
Mats Sigurdson, flygmarknadschef, LFV Arlanda, 08-797 86 01
Anders Bredfell, presschef, LFV Arlanda, 0708-91 64 01