Gå till innehåll

Norwegian firar 20 år sedan första flygturen från Stockholm Arlanda Airport

2023-09-01, kl. 08:00

Den 1 september 2003 genomfördes den första flygningen någonsin med flygbolaget Norwegian mellan Stockholm Arlanda Airport och Oslo Gardermoen. Tjugo år senare har närmare 65 000 000 passagerare flugit med Norwegian till och från Arlanda flygplats, vilket gör deras välkända rödnosade flygplan till en välbekant syn på himlen ovanför flygplatsen.

Det var den 1 september 2003 som Norwegian etablerade sig på Stockholm Arlanda Airport och det första planet lyfte mot Oslo. På dagen 20 år senare har närmare 65 000 000 passagerare flugit med bolaget till och från Arlanda i de välkända, rödnosade flygplanen vilket gjort dem till en välbekant syn på både på marken och på himlen ovanför flygplatsen. Det var bara ett år tidigare som den första flygningen någonsin genomfördes med det nyetablerade flygbolaget, då lokalt i Norge, och sedan dess har närmare 300 miljoner passagerare rest med Norwegian världen över.

– Det finns ett stort förtroende för den svenska flygresemarknaden, och Norwegians långa relation med Stockholm Arlanda Airport är ett tydligt tecken på detta. Sverige har mycket att bjuda på och vårt läge i Europa gör att flygtillgänglighet är en viktig parameter för att attrahera besökare, både turister, affärsresenärer och besök från släkt och vänner, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia. Swedavias huvudmål är att stärka och upprätthålla denna tillgänglighet, och det omfattande nätverk av destinationer som Norwegian erbjuder från Arlanda flygplats är en viktig del av detta, fortsätter hon.

– Vi är väldigt glada över att kunna fira 20 år i Sverige och att det idag är exakt 20 år sedan vi började flyga från Stockholm Arlanda. Jag skulle vilja tacka alla passagerare som har valt att flyga med oss under alla dessa år och som fortsätter att flyga med oss. Sverige är en av våra absolut viktigaste marknader och vårt mål är att fortsätta erbjuda en bra produkt med ett stort och varierat linjenät till attraktiva destinationer till konkurrenskraftiga priser, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Om Norwegian
Norwegian har i dag över 5000 anställda. Huvudmarknaden är Norden med ett stort linjenät till över 110 destinationer mellan Norden och resten av Europa. Från Sverige flyger Norwegian direkt till ett 50-tal destinationer och trafikerar även ett antal inrikeslinjer. I våras började bolaget flyga från två nya flygplatser i Sverige med direktflyg till Spanien från Stockholm Skavsta Airport och Växjö Småland Airport.

Norwegian har stort fokus på hållbarhet med ett mål om att minska utsläppen med 45 procent fram till 2030, vilket är i linje med 1,5 graders målet i Parisavtalet. För att vi ska nå dit arbetar bolaget med tre parallella delar; att förnya flygplansflottan till ännu mer bränsleeffektiva flygplan, att med avancerad teknik i cockpit flyga mer effektivt och genom att öka inblandningen av fossilfria flygbränslen.

Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia vill hjälpa resenärer att själva minska klimatavtrycket från sin resa och bidra i omställningen till ett fossilfritt flyg och samarbetar därför med Fly Green Fund. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedaviaflygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se