Gå till innehåll

Ombyggnation av Umeå Airport inledd

2012-09-28, kl. 12:45

Idag inleddes ombyggnationen av Umeå Airport till en flygplats av internationell karaktär. Ny säkerhetskontroll, ankomsthall och bagagehantering ska ge resenärer en bättre atmosfär och effektivare vistelse på flygplatsen. Ombyggnationen beräknas stå klar 2014.

Umeå Airport har de senaste åren haft en positiv utveckling i antal resenärer. Hittills i år har över 600 000 resenärer anlänt eller rest från flygplatsen. Det motsvarar en ökning med 7 procent jämfört med rekordåret 2011. Till följd av utvecklingen inleder nu Swedavia tillsammans med Umeå Kommun och Region Västerbotten en större satsning på flygplatsen som i år firar 50 år. Målsättningen är att skapa en välkomnande mötesplats med internationell karaktär.

- I takt med att regionen utvecklas ställs högre krav på flygplatsen att möta ett växande behov av svenska och internationella utbyten. Att kunna erbjuda effektivitet i kombination med atmosfär är något som kommer stärka regionens möjligheter för fortsatt social, ekonomisk och intellektuell tillväxt, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia. 

- Vi ser fram emot moderniserad flygplats som fockså fungerar som en viktig port mot övre Norrland. Vi är oerhört angelägna om att ombyggnationen genomförs inför 2014 som kommer att vara ett märkesår för hela vår region, säger Erik Bergkvist, regionstyrelsens ordförande.

- Jag säger som Gert Fylking; äntligen äntligen äntligen. Vår ambition har hela tiden varit att säkerställa ett attraktivt skyltfönster från regionen och att vi möjliggör för andra att komma hit, likväl som vi möjliggör för oss själva att besöka andra delar av världen, säger Lennart Holmlund, kommunalråd Umeå Kommun.

Ombyggnationen som nu inleds kommer ske i fyra etapper. Först kommer avresande resenärer få en ny och utökad bagageinlämning samt säkerhetskontroll. Även entrén byggs ut och skapar ett mer välkomnande intryck. Därefter byggs ett helt nytt garage innan projektet fortsätter med att utöka och förbättra utrymmet för ankommande resenärer. Dessutom utökas kapaciteten i bagagehanteringssystem vilket ökar flygplatsens möjligheter att ta emot fler resenärer. Ombyggnationen förväntas stå helt klar 2014.