Gå till innehåll

Pressinbjudan: Var görs den godaste räkmackan – stadskamp avgör

2011-10-11, kl. 09:00

Göteborgare och stockholmare har en sak gemensamt. De anser sig ha Sveriges bästa räkmackor. Inför firandet av den tredje upplagan av Räkmackans Dag är det dags att avgöra saken. Sveriges flygresenärer får nu rösta fram var man får Sveriges bästa räkmacka!

Göteborgare och stockholmare har en sak gemensamt. De anser sig ha Sveriges bästa räkmackor. Inför firandet av den tredje upplagan av Räkmackans dag är det dags att avgöra saken. Sveriges flygresenärer får nu rösta fram var man får Sveriges bästa räkmacka!

I två halvlekar – en på Stockholm Arlanda Airport och en på Göteborg Landvetter Airport – ställs de båda städerna mot varandra. Tävlingen avgörs den 13 oktober, dagen innan Räkmackans dag.

I den östra ringhörnan: Hav – Hötorgshallens mest stockholmska fiskhandlare.
Hemligheten bakom Hav är att det drivs av två kockar med rika erfarenheter från toppkrogar som Operakällaren och Gyldene Freden. Ägarna Pär-Anders Bergqvist och Anders Engvall värnar om världens hav och dess artrikedom och personalen på Hav guidar dig gärna till de bästa miljövalen.

I den västra ringhörnan: Feskarbröderna – en göteborgsk institution.
Motto: Gôrgo fesk helt enkelt! I deras butiker i Nordstan och Frölunda finns ett stort och brett utbud av allt man kan önska sig inom fisk och skaldjur. Läckra skaldjurs- och laxfat, smörgåstårtor med mera. Feskarbröderna satsar på närfiskat och har full koll på hela kedjan från båt till butik.

Regler
Varje butik gör 100 små räkmackor (munsbitar). Dessa ska vara anonyma, dvs ingen ska veta vem som har gjort dem. Mackorna testas av resenärer på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport (50 på varje flygplats). Röstar gör man genom att lägga den vinnande mackans assiett i valurnan, medan förloraren hamnar i papperskorgen.

Tider och platser
Stockholm Arlanda Airport, Terminal 4:
Flyget med Göteborgslagets räkmackor landar 07.40 och tävlingsstarten är beräknad till 09.00. Senast 11.00 ska testerna vara avslutade och halvtidsresultatet meddelas omkring 12.00. Mackorna från Hav lyfter mot Göteborg 14.45.
Göteborg Landvetter Airport, inrikes avgångshall:
Flyget med Stockholmslagets räkmackor landar 15.45 och andra halvlek beräknas starta cirka 16.00. Senast 17.30 ska de sista mackorna vara uppätna och omkring 18.00 räknar vi med att ha ett slutresultat.

Journalister är välkomna att bevaka stadskampen. Representanter från de tävlande lagen kommer att finnas på plats, liksom arrangörerna ASDC (Arlanda Schiphol Development Company), som driver restauranger och butiker på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.
En begränsad mängd pressmackor kommer att finnas tillgängliga när varje halvlek har avslutats och media är givetvis välkomna att delta som testpersoner i tävlingen. Dock finns ett embargo på att avslöja vem som gjort vilken räkmacka fram till 17.30, när den sista halvleken är avslutad.

I samband med tävlingen serverar också ASDC en enkel lunch – med räkmacka givetvis – på Stockholm Arlanda Airport när halvtidsresultatet meddelas 12.00 och på Göteborg Landvetter Airport serveras räkmacka i samband med att slutresultatet meddelas 18.00. Då är det någon av flygplatsernas egna restauranger som får visa vad de kan åstadkomma.

Föranmälan
Eftersom tävlingen hålls efter säkerhetskontrollen, krävs föranmälan av medierepresentanter som vill bevaka tävlingen Vänligen mejla namn, personnummer och företag, samt vilken flygplats det gäller, till info@asdc.se senast klockan 12.00 onsdag den 12 oktober.

För mer information
Caroline Sjöblom, ASDC, 0708-91 61 64
info@asdc.se


• Räkmackans dag, den 14 oktober, startade på Stockholm Arlanda Airport 2009.
• På Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport säljs cirka 7.000 räkmackor i veckan, det blir 364.000 på ett år. Det är den överlägset mest sålda produkten i alla restauranger.
• Det går åt 42 ton räkor på Arlanda varje år. Räkorna fiskas mestadels i de kalla vattnen i Ishavet, kring Island och Grönland. Räkorna fiskas av små båtar inte lång från land, sedan transporteras de direkt till land där de skalas och läggs i en saltad lake. Räkorna har aldrig varit frysta vilket innebär en mycket fin kvalitet.
• Den klassiska räkmackan består av räkor, ägg, majonnäs, kaviar och citron.