Gå till innehåll

Ryanair expanderar vidare på Stockholm Arlanda – lanserar 13 nya vinterlinjer

2022-09-14, kl. 10:01

Ryanair tillkännager sitt största svenska vinterutbud någonsin och fortsätter att stärka sin närvaro på den svenska marknaden. Det irländska lågprisbolaget lanserar inför vintersäsongen tretton nya direktlinjer från Stockholm Arlanda Airport. Sex av dem är helt nya linjer, varav hälften till helt nya destinationer inom Europa. Totalt har flygbolaget lanserat 44 nya direktlinjer från den nya basen

på Arlanda sedan öppnandet för ett år sedan.

I samband med ettårsfirandet av Ryanairs etablering och basöppning på Stockholm Arlanda Airport, annonserar det irländska lågprisbolaget en fortsatt expansion och sin största svenska vintertidtabell någonsin. Flygbolaget lanserar tretton nya direktlinjer, varav sex linjer är helt nya på Arlanda inför vintersäsongen 2022. Initialt baserade Ryanair två flygplan och öppnade 23 direktlinjer. Sedan öppningen har de placerat fyra flygplan på basen och hittills flugit runt 1,5 miljoner passagerare till och från Arlanda. Totalt har flygbolaget nu lanserat 44 nya Europalinjer, varav fem inrikeslinjer, till Göteborg Landvetter, Malmö, Luleå, Visby och Skellefteå. Närmare hälften av destinationerna är nya för flygplatsen och kompletterar Arlandas övriga destinationsutbud.

Ryanair har under året också expanderat på Göteborg Landvetter och återvänt till Malmö Airport med både inrikes- och utrikestrafik, viktigt för den regionala tillgängligheten.

- Det är med stor glädje vi välkomnar Ryanairs fortsatta expansion på den svenska marknaden. Under det första året med verksamhet på Stockholm Arlanda Airport startade de nya 38 linjer, varav fem inrikes, och har blivit ett av Swedavias största och snabbast växande flygbolag. De nya linjerna som öppnar i vinter från Arlanda till spännande destinationer i Europa, är ett viktigt tillskott och komplement till flygplatsernas befintliga utbud. Närmare hälften av destinationerna de har lanserat är nya för Arlanda, vilket gör det möjligt för människor att träffa och besöka nära och kära, på ännu fler platser i Europa. Deras nätverk bidrar till förbättrad tillgänglighet både inom och utanför Sverige och direkta linjer är viktigt för regional tillväxt och besöksnäringen i hela Sverige. Vi har haft ett bra samarbete med Ryanair i många år och vi ser fram emot att utveckla det ytterligare framöver”, säger Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningsdirektör på Swedavia.

- Som Europas nr.1-flygbolag, är Ryanair nöjda att kunna tillkännage vårt största någonsin Vinterschema i Sverige, vilket erbjuder över 420 flygningar i veckan utdelat på 56 linjer, inklusive 15 nya Vinterlinjer till destinationer så som Birmingham, Malta, Pisa, Turin, Tuzla och Valencia. Vi är glada att fortsätta vårt samarbete med Swedavia, som har sett Stockholm-Arlandas flotta uppgraderas med två miljövänligare B737-8200 ‘Gamechanger’ plan, som håller 4% fler säten, 16% mindre bränsleanvändning och 40% minskat oljudsutsläpp. Detta stärker inte bara Ryanairs åtagande i landet, utan också vårt fortsättande ledande i miljövänlig flygtrafik som Europas grönaste, renaste flygbolag, säger Jason McGuinness, Director of Commercial på Ryanair.

Planerade helt nya Ryanair-linjer och avgångar W22/23 från Stockholm Arlanda Airport (ARN):
· Birmingham (BHX): Start 30 oktober, 2 avgångar/vecka på onsdagar och söndagar
· Malta (MLA): Start 1 november, 2 avgångar/vecka på tisdagar och lördagar
· Pisa (PSA): Start 1 november, 2 avgångar/vecka på tisdagar och lördagar
· Turin (TRN): Start 2 november, 2 avgångar/vecka på onsdagar och lördagar
· Tuzla (TZL): Start 2 november, 2 avgångar/vecka på onsdagar och lördagar, ny destination från ARN
· Valencia (VLC): Start 8 januari 2023, 2 avgångar/vecka på torsdagar och söndagar, ny destination från ARN

Det irländska lågprisbolaget Ryanair Holdings plc är idag Europas största flygbolagskoncern och inkluderar dotterbolagen Buzz, Lauda, Malta Air & Ryanair. Bolaget har runt 80 baser med förbindelser till ca 250 destinationer i 40 länder med en flotta med 460 flygplan och ytterligare 210 Boeing 737-flygplan på beställning. Ryanair har höga hållbarhetsmål och planerar att driva 12,5 procent av sina flygningar med hållbart flygbränsle år 2030. Mer information om flygbolaget: Ryanair.com.

Swedavias arbete mot ett fossilfritt flyg
Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

För råd och information om situationer som kan påverka din resa, och vad som gäller på ditt resmål, håll dig uppdaterad via UD:s reseinformation.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.