Gå till innehåll

Semestern börjar med Google – förväntan en viktig del av resan

2014-05-14, kl. 10:09

Svenskarna googlar resmål och bestämmer vart resan ska gå långt i förväg. 72 procent bestämmer resmål mer än tre månader i förväg. 30 procent bestämmer sig sex månader eller mer i förväg. Kvinnor har ännu längre planeringshorisont än män. Det visar undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året.

Svenskarna googlar resmål och bestämmer vart resan ska gå långt i förväg. 72 procent bestämmer resmål mer än tre månader i förväg, jämfört med 69 procent 2012. 30 procent bestämmer sig sex månader eller mer i förväg. Kvinnor har dessutom ännu längre planeringshorisont än män. Det visar undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året.

Att välja resmål är en viktig del av den totala reseupplevelsen och 93 procent bestämmer sig för vart de ska resa minst en månad i förväg. Men det vanligaste är att bestämma sig ungefär tre månader (42 procent) eller minst sex månader (30 procent) innan avresa. Sista-minuten är uppenbarligen inget för de flesta svenskar.

Att bestämma sig så långt i förväg gör det förstås möjligt att researcha hotell och hitta bra priser, men man hinner också fantisera och drömma sig bort. Många läser resebloggar från resmålet eller tittar på videoklipp från hotellet.

–  Det är tydligt att reseupplevelsen börjar långt innan planet lyfter från flygplatsen. I dag är vi vana vid att allt ska gå så snabbt och vara så effektivt, men att planera en resa får gärna ta tid. Vi vill hinna drömma, leva i förväntan, gärna i flera månader, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Det är framför allt personer i åldern 30-49 år som planerar sin resa i god tid, antagligen för att resor med små barn kräver en längre planeringshorisont. Samma åldersgrupp väljer i högst utsträckning resmål utifrån vad som passar familjen.

Resenären är en årlig rapport om svenskarnas resvanor och attityder till resande. TNF Sifo har på Swedavias uppdrag frågat 2 000 svenskar som flugit på semesterresa det senaste året om deras syn på resor, semestrande och flygplatser.

Fler resultat ur Resenären:

  • 72 procent av svenskarna bestämmer resmål mer än 3 månader i förväg, jämfört med 69 procent 2012
  • 42 procent bestämmer sig 3 månader i förväg
  • 30 procent bestämmer 6 månader eller mer i förväg – ökning från 26 procent förra året
  • Unga kvinnor mer planerade – 33 32 procent bestämmer sig minst 6 månader i förväg, jämfört med 16 procent av unga män
  • 30-49-åringarna bestämmer sig 6 månader i förväg i signifikant högre grad än övriga
  • I Västra Götaland Halland är man mest planerade. Där bestämmer sig 47 procent mer än 6 månader före avresa, följt av Kalmar län (39 procent) och Norrbotten (37 procent)

Om undersökningen
Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Den är webbaserad och genomfördes den 30 september - 9 oktober 2013. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt gjordes 9 067 intervjuer, varav 4 594 svarade ja på frågan om de flugit på semesterresa det senaste året och därmed utgör basen för undersökningsresultaten. För riksresultaten är basen 2 000 personer.