Gå till innehåll

Skördedagar och Höstmarknad på svenska flygplatser

2014-10-23, kl. 14:35

För första gången arrangeras nu Skördedagar på Stockholm Arlanda Airport och Höstmarknad på Göteborg Landvetter Airport. Resenärerna kommer att kunna handla lokala råvaror och produkter direkt från lokala lantbrukare och konsthantverkare i respektive region. Gårdarna som representeras på plats kommer att sälja äpplen, vinäger, marmelader, kött, honung, hantverk och mycket annat.

För första gången arrangeras nu Skördedagar på Stockholm Arlanda Airport och Höstmarknad på Göteborg Landvetter Airport. Resenärerna kommer att kunna handla lokala råvaror och produkter direkt från lokala lantbrukare och konsthantverkare i respektive region. Gårdarna som representeras på plats kommer att sälja äpplen, vinäger, marmelader, kött, honung, hantverk och mycket annat.

Skördedagar och Höstmarknad är ett sätt att möta resenärernas ökade krav på närproducerade varor. Det finns redan i idag många exempel på lokalt producerade produkter och råvaror, både i butiker och i restauranger. Tanken är också att kommunicera att flygplatserna är ett nav för både tillväxt och handel.

-  Genom att samarbeta med lokala lantbrukare och företagare vill vi bidra till en hållbar utveckling av flygplatsen på ett klimatsmart och hållbart sätt. Vi vill även lyfta fram det som är unikt med Arlanda och visa på hur flygplatsen och regionen samverkar, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Skördedagar på Arlanda äger rum 23-24 oktober medan Höstmarknad på Landvetter äger rum 23-25 oktober. Det är första gången någonsin som något liknande äger rum på flygplatser i Sverige. De lokala producenterna får tillgång till en internationell marknadsplats som besöks av många miljoner människor per år. Resenärerna kan handla lokala råvaror och produkter som de normalt inte möterpå en flygplats.

- Höstmarknaden på Landvetter är ett sätt för oss att lyfta det lokala till en internationell miljö och sätta fokus på att vi måste tänka hållbart, bland annat genom att handla lokalproducerat, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Swedavias ambition är att kunna erbjuda mer närproducerade varor och produkter på flygplatserna, både i butikerna och i restaurangerna. Skördedagar och Höstmarknad arrangeras i år för första gången och tanken är att genomföra detta varje år som ett naturligt inslag i flygplatsernas utveckling. Arlanda har sedan tidigare samarbeten med lokala lantbrukare som bor och verkar i trakterna kring flygplatsen. Skördedagarna och Höstmarknad blir naturliga fortsättningar på en sådan typ av samarbete.