Gå till innehåll

Swedavia presenterar världens första biogasdrivna snöröjare

2014-10-02, kl. 09:36

För första gången kommer snöröjningen vid flygplatser att ske med hjälp av klimatanpassade biogasdrivna snöröjningsfordon. Det är Swedavia som i vinter inleder tester med de nya biogasdrivna maskinerna.

För första gången kommer snöröjningen vid flygplatser att ske med hjälp av klimatanpassade biogasdrivna snöröjningsfordon.

Det är Swedavia som i vinter inleder tester med de nya biogasdrivna maskinerna.

Swedavia, som driver och utvecklar Sveriges tio viktigaste flygplatser, har som mål att nå nollutsläpp av fossil koldioxid i den egna verksamheten under 2020. Sedan 2005 har Swedavia minskat utsläppen av fossil koldioxid med 69 procent till 3 800 ton under 2013.

Nu tas ett avgörande steg för att nå målet fullt ut då nya snöröjningsfordon anpassas till förnybar biogas. Fram till 2016 investerar Swedavia cirka 200 MSEK i de nya fordonen. Satsningen är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Förutom minskade koldioxidutsläpp, innebär den minskade bränslekostnader samt en standardiserad fordonsflotta med lägre underhållskostnader.  Utvecklingsarbetet sker tillsammans med fordonstillverkarna Aebi Schmidt och Volvo. Fordonsflottan i övrigt har till stor del ersatts av eldrivna fordon.

– Den stora majoriteten av våra resterande fossila koldioxidutsläpp elimineras samtidigt som verksamheten blir ännu mer effektiv genom att vi är med och utvecklar ny hållbar teknik. Som statligt bolag är det också vårt ansvar att leda utvecklingen inom området framåt, säger Torborg Chetkovich, koncernchef för Swedavia.

Vid plogning av rullbanorna på Stockholm Arlanda Airport kör upp till tio fordon samtidigt i formation. På så sätt plogar, sopar och blåses de 2 500-3 500 meter långa landningsbanorna rena på cirka åtta minuter. De nya fordonen, som är 15 meter långa och med plog väger närmare 30 ton, plogar, sopar och blåser sedan iväg resterande snö med en hastighet av 130 meter i sekunden. När tio fordon används samtidigt förbrukas 400 liter bränsle i timmen. Biogasdrift kommer på kort sikt att minska fordonsutsläppen med 70 procent med dagens inblandning av diesel. Swedavias mål är dock att dieselinblandningen ska bytas till förnybar diesel senast 2020, vilket innebär nollutsläpp av fossil koldioxid för hela Swedaviakoncernen.

Snöröjarens båda motorer, en fram och en bak, har separata system för biogasen. Den främre motorn driver fordonet medan den bakre driver en roterande borstvals och blåsenhetens fläktar.  Via en avancerad direktinsprutning kan motorerna vid snöröjning drivas helt på metangas.

Swedavia har hittills beställt 29 nya snöröjare varav 8 kommer att levereras redan i vinter.