Gå till innehåll

Utlandssemestern allt viktigare för svensken

2013-12-19, kl. 10:25

Vi svenskar tar beslut kring vår resa flera månader innan vi ska iväg. Samtidigt är det många svenskar som prioriterar utlandssemestern i högre grad i dag än för 5-10 år sedan och upplevelsen på flygplatsen är mycket viktig del av reseupplevelsen.Det visar den färska undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer.

Vi svenskar tar beslut kring vår resa flera månader innan vi ska iväg. Samtidigt är det många svenskar som prioriterar utlandssemestern i högre grad i dag än för 5-10 år sedan och upplevelsen på flygplatsen är mycket viktig del av reseupplevelsen. I framtiden vill vi ha mat från jordens alla hörn, möjlighet att vila ostört i ”sovkapslar”, whiskyprovning och mer aktiviteter för barnen på flygplatsen. Det visar den färska undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med 2 000 personer som flugit på semesterresa det senaste året, i syfte att kartlägga svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen.

Undersökningen Resenären, som nu genomförts för andra året, visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför resan. 2013 års rapport visar att långt över en tredjedel, 41 procent, upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan.

–  Upplevelsen och längtan efter något speciellt på semestern gör att svenskarna värdesätter utlandssemester högre nu än för några år sedan och prioriterar det mer. Många tycker också att det blivit enklare att resa. Nära en tredjedel uppger att man ser semestern som viktigare nu, för att verkligen kunna koppla av, eftersom man upplever ökade krav på att vara ständigt tillgänglig i vardagen, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

På flygplatsen är resenärerna förväntansfulla och glada – fler än sju av tio anser att atmosfären är viktig för reseupplevelsen. Och det man helst vill göra på flygplatserna är att umgås på riktigt och samtala med sitt resesällskap, långt från den ständigt uppkopplade vardagen. Den stora majoriteten väljer också att inte statusuppdatera Facebook eller Instagram när de är på flygplatser.

Majoriteten av de tillfrågade (55%) föredrar att vara på flygplatserna minst en timme innan avgång och nära fyra av tio vill vara på plats mer än två timmar i förväg, för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer.

-  Vi ser att vistelsen på flygplatser innebär glädje och förväntan och att de spelar stor roll för resenären – flygplatsernas atmosfär, interiör, service och utbud är en viktig del av reseupplevelsen. Morgondagens flygplatser ska erbjuda prisvärd shopping, mat från jordens alla hörn och svenska varumärken och design - men också mer aktiviteter för barnfamiljer, möjligheten att kunna sova en stund ostört i någon typ av privata ”sovkapslar”, och kulturupplevelser som konstutställningar, säger Michael Persson Gripkow.

Förutom shopping och bra mat tycker svenskarna att en bra flygplatsatmosfär karaktäriseras av rena och snygga lokaler, låg ljudnivå, bra information samt gott om sittplatser.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat ur Resenären

- Den vanligaste orsaken till att man prioriterar utlandssemester högre idag är för att man vill uppleva något speciellt (47%). Det gäller framförallt 18-29 åringar (60%) samt personer i Stockholms- (58%) och Jönköpingsområdet (56%).

- Äldre resenärer (50-64 och 65-79 år) inspireras av sina tidigare resor i valet av destination

- I Kalmar län (39%), Halland (47%) och Norrbotten (37%) planerar en större andel personer sin resa minst sex månader innan avresa jämfört med 30 procent i övriga Sverige.

- 36 procent vill vara på plats på flygplatserna mer än 2 timmar i förväg för att shoppa, äta och insupa atmosfären. Resenärer från Gävleborg, Halland, Örebro, Dalarna och Södermanland spenderar längst tid i förväg på flygplatsen.

- Den känsla som dominerar bland resenärer när de kommer till flygplatserna är förväntan, och det är starkast bland personer boende i Värmland (81%) och Dalarna (också 81%).

- Kvinnor packar i tydligt högre utsträckning än män ner penna, mediciner, tuggummi och smink i handbagaget. Män tar istället i högre utsträckning med dator/iPad och kondomer.

- Kvinnor köper på flygplatsen helst något att läsa (32%) och exklusiv damparfym (28%). Männen inhandlar gärna sprit och helst av den finare sorten (40%).

- Mer än var sjätte man spenderar helst tiden fram till avgång i baren och det gäller framförallt män i åldern 30-49 år (22%).

- De äldre männen mellan 65-79 år föredrar att fika (26%).

- Kvinnor ägnar helst flygplatstiden till att umgås och prata med sitt ressällskap (23%).

- Kvinnor är också de som anser att det är viktigt att flygplatser strävar efter att vara så miljövänliga som möjligt (86%).

- Billigare shopping och mat från hela världen är det som resenärerna allra helst önskar på flygplatser.

- 23 procent av de tillfrågade uppdaterar sin Facebookstatus eller gör ett Instagraminlägg på flygplatsen innan avresa.

- Pocketböcker är den överlägset mest populära läsformen under resan (54%) följt av tidningar/magasin (20%) och svenskarna vill helst läsa ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman eller ”Inferno” av Dan Brown.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Den är webbaserad och genomfördes den 30 september - 9 oktober 2013. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt gjordes 9 067 intervjuer, varav 4 594 svarade ja på frågan om de flugit på semesterresa det senaste året och därmed utgör basen för undersökningsresultaten. För riksresultaten är basen 2 000 personer.