Gå till innehåll

Världens första ultrasnabbladdningsbara elbuss invigd på Umeå Airport

2012-06-05, kl. 16:24

Idag invigdes laddstationen för ultrasnabbladdningsbara elbussar på Umeå Airport. Laddstationen är resultatet av ett unikt samarbete mellan Swedavia, Umeå Airport, Umeå kommun och Hybricon.

Invigningen av den nya laddstationen besöktes av många intresserade. De som önskade fick möjlighet att åka elbuss från Vasaplan i centrala Umeå ut till Umeå Airport där samarbetspartnerna Ultra, Umeå kommun, Swedavia och Hybricon informerade om den nya satsningen. Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå kommun, invigde formellt laddstationen innan besökarna fick kliva ombord för en ljudlös och miljövänlig resa till Airside för lunch och mingel.

Unikt samarbete
Swedavia och Umeå Airport har länge jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor och Umeå kommun har ett behov att klara miljökvalitetsnormerna samt hantera en fortsatt hög tillväxt där expansionen framförallt sker genom förtätning av staden. Det har resulterat i ett unikt samarbete där nästan en miljon passagerare som reser till och från Umeå Airport erbjuds möjligheten att använda en unik ultrasnabbladdningsbar elbuss.

– Det är med stor glädje och engagemang som Umeå Airport gått in i detta samarbete, den här satsningen helt rätt i Swedavias och Umeå Airports framtida arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor där vi även tar ett ansvar för resandet till och från flygplatsen, fortsätter Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport.

Swedavias Miljöchef Lena Wennberg var på plats vid invigningen och berättade kort om Swedavias mål att vara helt fria från utsläpp av fossil koldioxid från egen verksamhet senast år 2020.

- Detta utmanande mål göra att vi driver frågan om förnybara drivmedel till de fordon som behövs för vår egen verksamhet. Hybricons teknik är intressant att titta vidare på.

Umeå Airport har alltid varit en föregångare när det gäller att jobba med miljöfrågor, det var den första flygplatsen i Skandinavien som certifierade sig enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Därefter har man dessutom ackrediterats på högsta nivå enligt Airport Carbon Accreditation (ACA). Att vara här i Umeå på Världsmiljödagen och vara med på denna invigning känns bra för framtiden, avslutar Lena Wennberg.

Helt ny teknik
– Med den nya laddstationen, får vi, vad vi vet, den mest kraftfulla fordonsladdaren i Europa. Den laddar med 300-400 kW vilket gör det möjligt att ladda de nya LTO-batterierna för 60 minuters körning på 6 minuter, berättar Boh Westerlund, vd på Hybricon.

Laddstationen är därmed 6-8 gånger större än de snabbladdningsstationer för personbilar som nu börjar placeras ut i Sverige. Den gör det möjligt att köra Umeås flygbusslinjer med rena, tysta bussar och förbereder för ett bredare införande av elbussar i Umeå.

För ytterligare kommentarer kontakta Umeå Airports flygplatschef

B-O Lindgren på telefon 010-109 50 01