Gå till innehåll

Världens största passagerarflygplan på Arlanda

2010-09-15, kl. 11:00

Klockan 11:15 landar världens största och modernaste flygplan, Lufthansas A380, på Stockholm-Arlanda Airport .

– Vi är väldigt glada över besöket. Vår flygplats kan nu ta emot flygplan av den här storleken och detta är ett utmärkt tillfälle att visa det, säger Kerstin Lindberg Göransson, Flygplatsdirektör på Stockholm-Arlanda Airport.

Det är viktigt för Stockholmsregionens utveckling att vi kan erbjuda så bra kommunikationer som möjligt, och flyget utgör ju den globala kollektivtrafiken, fortsätter Kerstin Lindberg Göransson.

Med en längd på 73 meter, höjd på 24 meter och ett vingspann på 79 meter är Lufthansas A380 världens största passagerarflygplan. Det är även det modernaste flygplanet i reguljär trafik. Med en stor kapacitet och en effektiv bränsleförbrukning på bara 0,3 liter per mil och resenär sätter flygplanet en ny standard i miljöprestanda, teknologi och bekvämlighet. Trots sin imponerande storlek bullrar planet betydligt mindre än en jumbojet

– Det är speciellt roligt för oss här på Arlanda som arbetat så hårt i många år för att minska vår miljöpåverkan att välkomna detta hypermoderna Lufthansaplan, säger Kerstin Lindberg Göransson.

Lufthansa A380 är utrustat med 526 säten. En helt ny förstaklasskabin med åtta generöst proportionerade säten på övre däck erbjuder en ultimat komfort och teknisk innovation som ytterligare stärker reseupplevelsen. På övre däck finns även den prisbelönta businessklasskabinen med 98 säten. På nedre däck ligger den 420 säten stora och rymliga ekonomiklasskabinen. Svenska uppfinningar, såsom luftfuktarsystemet gör Lufthansas A380 unik vad gäller kabinluft, belysning och flygunderhållning ombord.

Under en normal dag landar Lufthansa 13 gånger på Stockholm-Arlanda Airport, men idag landar vi för första gången i Sverige med en Airbus A380. Det är en fantastisk känsla att sätta ner landningshjulen här och se hur väl förberedda Arlanda är för vår ankomst, säger Jürgen Raps, Lufthansas chefspilot och styrelseledamot i Lufthansa Passage Airlines.

– Skandinavien är en av de viktigaste marknaderna i världen för Lufthansa. Att idag kunna ta hit vårt nya flaggskepp är ett sätt att säga ”Tack” till Sverige för att ha varit våra värdar i över 40 år, tillägger Harro Julius Petersen, Lufthansa’s General Manager för Skandinavien, Finland och Baltikum.

För bilder på A380 klistra in följande länk i ditt webbfönster: mediabase.lufthansa.com/mediabase/EntryAction.do# Alternativt: www.lufthansa.com/A380

För mer information:


Deutsche Lufthansa AG
Aage Dünhaupt / Klaus Gorny / Julien Vaireaux
Corporate Communications
Tel. +44 208 750 34 15
Fax +44 208 7591987
E-post: lhnews@dlh.de
http://media.lufthansa.com

Sabina Schött
Lufthansas Presskontakt
Burson-Marsteller AB
Tel: 0765-461 209
E-post: sabina.schott@bm.com

Anders Bredfell
Presschef - Stockholm Arlanda Airport
Tel: 0708-916401
E-post: anders.bredfell@swedavia.se