Gå till innehåll

23 miljoner resenärer - nytt rekord på Arlanda idag

2015-12-29, kl. 08:00

​I dag, den 29 december, sätts nytt resenärsrekord på Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport. Klockan 14.00 passerar för första gången resenär nummer 23 miljoner säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Arlanda. Det innebär att Arlanda slår passagerarrekord för femte året i rad.

I dag, den 29 december, sätts nytt resenärsrekord på Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport.
Klockan 14.00 passerar för första gången resenär nummer 23 miljoner säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Arlanda. Det innebär att Arlanda slår passagerarrekord för femte året i rad.

– Det här är beviset på Arlandas och flygets betydelse för tillgängligheten till och från Sverige. Genom att passera 23 miljoner befäster Arlanda ställningen som Skandinaviens snabbast växande flygplats, säger flygplatsdirektör Kjell-Åke Westin.

Resandet med flyg till och från Sverige fortsätter att öka. Hittills i år har utrikesresandet till och från Sverige ökat med 8 procent. Ökningen visar Arlandas betydelse för tillväxten både i Stockholmsregionen och till hela Sverige. Sedan 2012 har Arlandas resenärstillväxt ökat från 19,6 miljoner per år till över 23 miljoner 2015.

När rekordet slås vid 14-tiden idagfiras det med att 23 resenärer symboliskt väljs ut för att representera de över 23 miljoner resenärer som Arlanda haft i år.Rekordresenärerna kommer att firas med presenter och gratuleras av jourhavande flygplatsdirektör Fredrik Jaresved. Samtliga resenärer firas med tal och en presentcheck från Swedavia.

– Det är fantastiskt att vi återigen kan fira nytt resenärsrekord. Det här bevisar att Arlandas betydelse för svenskt flygresande internationellt och till och från hela landet stadigt ökar, säger Kjell-Åke Westin.

Totalt har antalet utrikesresenärer till och från Arlanda ökat med 4 procent under 2015 jämfört med 2014. För att möta den kraftiga efterfrågan på flygresor har Swedavia tagit ett investeringsbeslut på att satsa 13 miljarder kronor på utvecklingen av Arlanda fram till år 2040. Det innebär bland annat en ny pir för utrikespassagerare och en anpassning av flygplatsen till världens för närvarande största flygplan, Airbus 380. Arlanda räknar även med att bli US Preclearanceflygplats med direktincheckning till USA under 2017.

För mera information eller om media vill vara med när rekordresenärerna kröns idag, kontakta Swedavia Pressavdelning, 010-10 90 100