Gå till innehåll

Bara 3 av 10 känner till taxfreereglerna vid flygresan

2015-07-24, kl. 09:00

7 av 10 svenskar känner överhuvudtaget inte till att de får handla taxfree vid ankomsten på svenska flygplatser medan 8 av 10 inte heller vet vad de får handla.

7 av 10 svenskar känner överhuvudtaget inte till att de får handla taxfree vid ankomsten på svenska flygplatser medan 8 av 10 inte heller vet vad de får handla.

Det visar en undersökning som flygplatsoperatören Swedavia låtit undersökningsföretaget Novus göra bland drygt 1100 personer.

Få känner alltså till möjligheten att komplettera sina inköp vid utlandsresan. För det finns många fördelar att kunna göra sina taxfreeinköp i samband med hemkomsten till flygplatsen. Exempelvis om du vill slippa köpa kosmetika och parfym redan vid avresan som du vet att du inte kommer att använda förrän du kommer hem igen. Eller att du får även chansen att göra några sista taxfreeinköp. Eller köpa en present till blomvakten till taxfree-pris? Då kan det vara värt att känna till vad man får handla.

Så här ser reglerna ut för vad man får handla vid ankomsten från Schengenland:

Alla resenärer, inrikes och utrikes, får köpa:

  • Parfym och kosmetika till taxfreepriser.
  • Godis och choklad
  • Delikatesser, souvenirer och konfektion
  • Tobak till samma priser som i city
  • Snus till billigare pris än i city

Swedavia har även kartlagt sommarens storsäljare i taxfreebutikerna på de svenska flygplatserna.

Bland parfymerna är det ”Shakira Eau Florale” som toppar bland kvinnorna och ”Hugo Boss Dark Blue” bland herrdofterna.

Bäst säljande hudvårdsprodukt för damer är ”Biotherm Lait Corporel”, smink är ”Lancome Hypnose Mascara”och för herrar ”Biotherm Aquapower Moisturizer”.

Bland drycker toppardet italienska rödvinet ”Masi Nectar Campofiorin”, italienska bubblet ”Prosecco Spumante Brut Collalbrigo” och whiskeyn ”Famous Grouse”.

På godisfronten säljer ”Twix Classic” och ”Malaco Gott&Blandat” bäst.

För mera information, kontakta Magnus Ros, chef Commercial Services, eller Swedavia pressavdelning, tel 010-10 90 100