Gå till innehåll

Crossing Borders till Åre Östersund Airport

2015-10-13, kl. 12:00

​Den 16 oktober öppnar Crossing Borders på Åre Östersund Airport. I utställningen tillkommer ett porträtt av sångaren och låtskrivaren Annika Norlin, även känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!, från Östersund. Nationalmuseum hoppas kunna visa mer konst i regionen framöver och får nästa år ett utökat regionalt uppdrag för att kunna utveckla Nationalmuseum Norr.

Den 16 oktober öppnar Crossing Borders på Åre Östersund Airport. I utställningen tillkommer ett porträtt av sångaren och låtskrivaren Annika Norlin, även känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!, från Östersund. Nationalmuseum hoppas kunna visa mer konst i regionen framöver och får nästa år ett utökat regionalt uppdrag för att kunna utveckla Nationalmuseum Norr.

I Crossing Borders visas 14 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

Till utställningen på Åre Östersund Airport har ett porträtt av låtskrivaren, sångaren och journalisten Annika Norlin tillkommit som även framträder under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!. Hennes låtar spänner över ett vitt fält, från Arjeplog till I Was Jesus och framförs på engelska och svenska. Många texter är feministiska och hon har gjort en egen version av Jag vill inte suddas ut, en välkänd kvinnokampsång från 1970-talet. I Magnus Bergströms porträtt reser hon sig ur vattnet som en androgyn Ofelia.

– Vi är glada att utställningen går vidare till Östersund som är en plats som Nationalmuseum har ett särskilt förhållande till. I nästa kulturbudget ger dessutom regeringen oss ett utökat regionalt uppdrag för att kunna utveckla samarbetet med Jamtli kring Nationalmuseum Norr. Så det är vår intention att inom ett antal år kunna visa mer konst från Nationalmuseums samlingar i regionen, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.

– En flygplats är en mötesplats och vi vill ge våra resenärer nya upplevelser som överraskar när de besöker oss. Det känns extra roligt att få hälsa alla besökare välkomna tillsammans med Nationalmuseum med tanke på deras utökade konstsatsning i vår region, säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt. Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället. Genom förvärven av porträtten från Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid.

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst på flygplatser i Sverige. Den har tidigare visats på Stockholm Arlanda Airport, Umeå Airport, Malmö Airport, Göteborg Landvetter Airport och Visby Airport.

Utställningen Crossing Borders visas på Åre Östersund Airport från den 16 oktober till 30 april 2016. Till utställningen finns en app som fungerar som en audioguide och innehåller bilder, ljudspår och texter till porträtten.

Porträtt i utställningen

 • Magnus Bergström, Annika Norlin, sångare, låtskrivare, journalist, artistnamn Hello Saferide resp. Säkert!, 2010
 • Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011
 • Eric Broms, Peter Stormare, skådespelare och regissör
 • Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998
 • Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, sångare och låtskrivare, 2010
 • Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006
 • Denise Grünstein, Barbara Hendricks, opera- och konsertsångare
 • Jörgen Hildebrandt, Hans Rosling, läkare och föreläsare, 2012
 • Magnus Laupa, Tuva Novotny, skådespelare, 2005
 • Sanna Sjöswärd, Theodor Kallifatides, författare, 2012
 • Sanna Sjöswärd, Hédi Fried, författare och psykolog, 2015
 • Thron Ullberg, Jan Eliasson, politiker, diplomat och vice generalsekreterare i FN, 2008
 • Thomas Wågström, Ingvar Kamprad, företagsledare och grundare av IKEA, 2010
 • Thomas Wågström, Petra Wadström, biokemist och uppfinnare, 2014

Presskontakt

Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Åsa Öhman, PR-ansvarig Swedavia, press@swedavia.se, 010-10 90 100

Bildtext

© Magnus Bergström, Annika Norlin, 2010.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.