Gå till innehåll

Största anläggningsarbetena sedan flygplatsen kom till

2015-11-18, kl. 09:30

Nu startar de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. Det är nästa steg i Airport City, Logistics Park 1, som inleds.

Nu startar de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. Det är nästa steg i Airport City, Logistics Park 1, som inleds.

250 000 kvadratmeter mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras för utveckling av nya anläggningar inom lager, logistik och verksamheter med kontor. Området där exploateringen nu startar är placerad mellan motorvägen och DB Schenkers befintliga logistikanläggning, på höger sida om vägen upp till flygplatsterminalen.

- Med de satsningar vi nu gör på Göteborg Landvetter Airport vidareutvecklar vi flygplatsen som knutpunkt för hela Västsverige. Det här är ett stort steg i utvecklingen av området kring flygplatsen vilket skapar tillväxtmöjligheter såväl för flygplatsverksamheter som för regionen i stort, säger Karl Wistrand, VD för Swedavia Real Estate AB, som ansvarar för fastighetsutvecklingen kring Swedavias tio flygplatser.

Entreprenaden för terasseringsarbetena inleds nu och kommer att pågå i ungefär 1,5 år. Intresset för en etablering inom området är stort bland potentiella hyresgäster och första byggnaden beräknas stå klar under 2017.

Totalt handlar det om byggnader för logistikverksamheter på cirka 100 000 kvadratmeter som ska uppföras i Logistics Park 1. Logistikanläggningarna utvecklas i ett joint venture mellan Swedavia och Bockasjö, som är specialiserade på att bygga, äga och förvalta logistikfastigheter. Inom området finns också markarealer där Swedavia möjliggör en utveckling av verksamheter/kontor på cirka 30 000 kvadratmeter.

- Landvetter Logistikpark med sin närhet till god infrastruktur och utomordentliga geografiska läge är ett av de intressantaste logistikområdena i Sverige. Här kan vi uppföra cirka 100 000 kvadratmeter toppmoderna logistikfastigheter skräddarsydda efter kunders behov, säger Joakim Hedin VD för Bockasjö och tillika VD för det gemensamt ägda Joint Venture-bolaget med Swedavia.

- Man kommer verkligen att se att det händer mycket kring flygplatsen de närmaste åren. Inte minst i området där Airport City växer fram. Men hela flygplatsen utvecklas för att möta regionens behov – terminalen expanderar och vi förbereder för en tåganslutning, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.


Fakta Airport City Göteborg:

  • Airport City växer fram i ett område som omfattar cirka 2 000 000 kvadratmeter mark kring flygplatsmotet och fram till terminalen.
  • Verksamheter inom logistik, handel/upplevelser, verksamheter, kontor och hotell ska finnas i Airport City.
  • Fullt utbyggt kommer verksamheterna i Airport City att skapa upp mot 10 000 arbetsplatser.
  • Det attraktiva läget, med Europas alla huvudstäder cirka två timmars flygväg bort och mellan regionens två största städer, är en del i bakgrunden till Swedavias och Härryda kommuns satsning på Airport City .


För mer information: 
Johan Live, pressansvarig Swedavia, tel: 010-10 93 131, alt. Swedavias pressjour: 010-10 90 100
Joakim Hedin, VD Bockasjö, tel: 033-22 66 30