Gå till innehåll

Swedavias resenärer skänker miljonbelopp till utsatta människor

2015-12-17, kl. 08:30

På ett år har resenärerna på Swedavias tio flygplatser bidragit med drygt 1,3 miljoner kronor till människor i behov. – Ett fantastiskt resultat. Det här stärker ytterligare vårt samarbete med Röda Korset och Läkare utan gränser, säger Tove Möller, mångfaldsansvarig på Swedavia.

På ett år har resenärerna på Swedavias tio flygplatser bidragit med drygt 1,3 miljoner kronor till människor i behov.

Ett fantastiskt resultat. Det här stärker ytterligare vårt samarbete med Röda Korset och Läkare utan gränser, säger Tove Möller, mångfaldsansvarig på Swedavia.

För ett år sedan inledde Swedavia nya samarbetsprojekt med de båda biståndsorganisationerna Läkare utan Gränser och Röda Korset. Tillsammans med Returpack/Pantamera satte Swedavia upp ett antal specialdesignade returkärl på de tio statliga flygplatserna. Här kan resenärerna lägga sina returflaskor eller burkar och pengarna går direkt till Läkare utan gränsers verksamhet.

Totalt har resenärerna lämnat 12 186 kilo pantburkar till ett värde av drygt 500 000 kronor fram till och med november.

– Ett tidigare miljöproblem där returförpackningar kastades i vanliga sopor, har vänts till något positivt, så att de istället hamnar i Returpack/Pantameras återvinningssystem och bidrar ekonomiskt till en mycket viktig verksamhet, säger Tove Möller.

Samarbetet med Röda Korset innebär att glömda och upphittade föremål på flygplatserna, som inte hämtas ut av ägarna inom tre månader, numera skänks till Röda Korsets second handförsäljning.

Mest saker glöms bort på Stockholm Arlanda Airport där Röda Korset hämtar upphittade attiraljer åtta gånger om året. De vanligaste effekterna är telefoner, datorer och kläder. Kvarglömd tobak eller alkohol skänks dock inte, utan destrueras enligt gällande regelverk.

Hittills i år har Röda Korset, tack vare samarbetet med Swedavia, sålt varor för 820 000 kronor, och då finns det fortfarande kvar många osålda varor på butikshyllorna.

Swedavia ser mycket positivt på att med hjälp av resenärerna kunna stödja Läkare utan Gränser och Röda Korsets viktiga insatser i samhället och hoppas att kunna utveckla samarbetet ytterligare under 2016.

För mera information, kontakta Swedavia pressavdelning: 010-10 90 100