Gå till innehåll

The Climate Portal tar världens klimat till Arlanda

2015-05-29, kl. 12:03

Nästa gång du ska flyga från Stockholm Arlanda Airport kan du mötas av arktisk kyla, öknens hetta eller energin i en av Asiens kosmopolitiska städer – utan att ens behöva lämna flygplatsen. The Climate Portal är en klimatsimulator som ger dig en chans att uppleva destinationer på andra sidan jorden.

Nästa gång du ska flyga från Stockholm Arlanda Airport kan du mötas av arktisk kyla, öknens hetta eller energin i en av Asiens kosmopolitiska städer – utan att ens behöva lämna flygplatsen. The Climate Portal är en klimatsimulator som ger dig en chans att uppleva destinationer på andra sidan jorden. Antalet destinationer man kan flyga direkt till från Arlanda växer stadigt, nio nya direktlinjer har startat de senaste två åren, och i The Climate Portal kan du besöka några av dem.

Arlanda är den flygplats som vuxit snabbast i Skandinavien och antalet resenärer har ökat med 30 procent på fem år. En stor del av framgången beror på det ökade antalet internationella direktlinjer - i dag är antalet direktlinjer från Arlanda över 150 och de ökar i stadig takt. De senaste två åren har nio interkontinentala direktlinjer tillkommit och efter sommaren startar ytterligare tre till Hongkong, Las Vegas och Puerto Rico.

Nu vill flygplatsen ge resenärerna möjligheten att uppleva ett urval av destinationerna, några nära men de flesta på andra sidan jorden. The Climate Portal, som installationen heter, är uppkopplad mot vädertjänster online med mätstationer över hela världen som översätter datan till tre fysiska rum: Hot, Cold och Big. Inne i rummen får man en försmak av resmålen genom att använda flera sinnen; syn, hörsel och känsel. Genom The Climate Portal kan besökarna förflytta sig från ökenhetta till arktisk kyla - utan att ens behöva lämna flygplatsen.

- Direktlinjer betyder ett mer effektivt resande genom den minskade restiden och även en mindre klimatpåverkan. Samtidigt bygger vi Stockholm som flygnavet i Skandinavien. Med Climate Portal vill vi inspirera våra resenärer till att besöka nya spännande resmål som går att nå direkt från Arlanda. Det känns också väldigt roligt att vi är första flygplats i världen att erbjuda denna specialbyggda klimatsimulator, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

The Climate Portal finns i Terminal 5, mot Gate F26.