Gå till innehåll

Världens största pärlplatta på Arlanda

2015-12-07, kl. 15:16

Hela höstterminen har elever från förskoleklass upptill årskurs 6 på Väringaskolan i Sigtuna pärlat för att bygga världens största pärlplatta. I dag avtäcktes pärlplattan i avgångshallen på Terminal 5 på Arlanda. På plats fanns förutom eleverna och Väringaskolans rektor även Niklas Wikegård och Björn von Sydow som kunde intyga världsrekordet för Guiness Rekordbok.

Hela höstterminen har elever från förskoleklass upptill årskurs 6 på Väringaskolan i Sigtuna pärlat för att bygga världens största pärlplatta. Motivet föreställer en bild av eleverna när de springer mot fotografen framför rådhuset i Sigtuna. I dag avtäcktes pärlplattan i avgångshallen på Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport. På plats fanns förutom eleverna och Väringaskolans rektor även Niklas Wikegård och Björn von Sydow som kunde intyga världsrekordet för Guiness Rekordbok. 

Nu kan alla resenärer som passerar avgångshallen i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport få se världens största pärlplatta. Pärlplattan består av 1 680 200 pärlor, har tagit totalt 4 000 timmar att lägga och den är drygt 40 kvadratmeter stor (4,65 m bred och 8,70 m hög). Den invigdes på flygplatsen idag av Väringaskolans rektor och de fingerfärdiga eleverna från förskoleklass upptill årskurs 6 inför en samlad kår av medier och andra inbjudna. Eftersom pärlplattan är världens största fanns också två vittnen på plats för att bekräfta världsrekordet och det var Björn von Sydow, politiker och f d talman, samt Niklas Wikegård, expertkommentator i ishockey. De två bevittnade kontrollmätningen och tillkännagav världsrekordet för Guiness Rekordbok.

- Projektet har varit väldigt spännande i sig, att producera ett sådant här fantastiskt konstverk, men det viktigaste är ändå den erfarenhet vi har varit med om. Vi har tillsammans skapat en historia, en berättelse som är värd att berätta. Vi kommer att använda den kunskapen i framtiden för att skapa mod och engagemang kring andra projekt och viktiga frågor som berör oss. Våra elever kommer aldrig glömma vikten av att samlas kring ett gemensamt mål och att satsa hela vägen, säger Marjan Nourzad, rektor på Väringaskolan.

- Sigtuna är vår hemkommun och det känns väldigt roligt att få möjlighet att lyfta fram alla duktiga elever och det enorma jobb de lagt ned på projektet.Vi är också glada att kunna bjuda våra resenärer på en rolig överraskning och ett världsrekord nästa gång de kommer till flygplatsen, säger Anna Ericsson, enhetschef Passenger Services på Stockholm Arlanda Airport.

Kontaktperson:
Marjan Nourzad, (rektor)
E-post: marjan.nourzad@varingaskolan.se
Mobil: 076-808 80 54