Gå till innehåll

Arlanda bygger för fler resenärer

2016-09-02, kl. 10:00

Stockholm Arlanda Airport står de närmaste åren inför stora investeringar för att möta det växande antalet flygresenärer. Två stora projekt inleds nu för att göra plats för fler flygplan och skapa smidigare flöden för resenärerna.

Stockholm Arlanda Airport står de närmaste åren inför stora investeringar för att möta det växande antalet flygresenärer. Två stora projekt inleds nu för att göra plats för fler flygplan och skapa smidigare flöden för resenärerna.

– De stora investeringar vi planerat för i lång tid sätter nu igång på allvar på flera områden på Arlanda. Behovet är stort för att möta den växande trafiken och för att utveckla flygplatsen till att fortsätta säkra Stockholms och hela landets tillgänglighet med flyg, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Mer plats för flygplan

Ramp E, en cirka 100 000 kvadratmeter stor uppställningsplats för flygplan, ska nu byggas med placering söder om terminal 2 på Arlanda. Den nya uppställningsplatsen ska ge plats åt elva normalstora plan, typ Boeing 737 eller Airbus 320, eller fem större flygplan typ Boeing 747 eller Airbus 330. En plats reserveras för de största flygplanen, som Airbus 380.

Syftet med den nya uppställningsplatsen är att skapa fler platser för flygplan som inte behöver stå vid en gate. Ramp E kommer att ha en hög servicegrad med markförlagd flygplansförsörjning, vilket innebär att luft, el och bränsle är lätt åtkomligt direkt från rampen. Ytan kommer även förses med ramphus för personalutrymmen, skärmtak för fordonsuppställning och en större teknikbyggnad.

Entreprenör för bygget av Ramp E är NCC, som inleder markarbetet under september 2016. Området är planerat att tas i drift i slutet av 2017

Behagligare passage för passagerare

Även resenärsytorna genomgår stora förbättringar framöver. Närmast är det gränskontroll och transfersäkerhetskontroll för ankommande resenärer från länder utanför Schengen-området som ska byggas om. Ombyggnaden sker på plan 4 i gateområde 11-24 i terminal 5.

Taket lyfts i byggnaden, vilket ger ett ljusare och luftigare intryck. Utrymmet förses med fler rulltrappor och hissar, vilket gör det lättare för resenärerna att ta sig mellan plan 3 och 4 i gateområde 11-24. Resenärerna kommer att mötas av åtta – i stället för dagens sex – passager genom gränskontrollen. Projektet, som drivs av Skanska, pågår under 2016–2017.

Antalet resenärer vid Stockholm Arlanda Airport har sedan 2010 ökat med cirka 40 procent. Med syfte att möta utvecklingen har Swedavia beslutat om investeringar vid Stockholm Arlanda Airport motsvarande 13 miljarder kronor fram till 2043. Utvecklingsplanerna för flygplatsen omfattar, utöver ovan nämnda projekt, bland annat ett nytt miljöanpassat driftområde för Arlandas fordon; en ny pir i terminal 5, som är dimensionerad för att hantera större flygplan för långdistansdestinationer; utbyggd säkerhetskontroll liksom större kommersiella ytor i samma terminal och terminalnära parkeringsplatser.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour, tel. 010-10 90 100