Gå till innehåll

Bromma Stockholm Airports största satsning i modern tid

2016-09-29, kl. 11:30

Idag inleds bygget av Brommas nya ankomsthall. Den nya hallen ska öka Brommas kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år. – Bromma har vuxit och vi har varit alldeles för trångbodda. Det känns väldigt bra att vi snart kan bjuda våra resenärer på en modernare hall med bra service, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz.

Idag inleds bygget av Brommas nya ankomsthall. Den nya hallen ska öka Brommas kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år.

– Bromma har vuxit och vi har varit alldeles för trångbodda. Det känns väldigt bra att vi snart kan bjuda våra resenärer på en modernare hall med bra service, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz.

Förra året satte Bromma nytt resenärsrekord med 2,3 miljoner resande. I år väntas siffran stiga till 2,5 miljoner. Trängseln är stundtals stor i både avgångs- och ankomsthall.

Behovet av en ny ankomsthall – som frigör viktiga ytor i avgångshallen – är efterlängtad av resenärerna. Den nya hallen kommer att dubbla kapaciteten. För att få plats rivs en gammal byggnad intill stationsbyggnaden. När den nya ankomsthallen blir klar kommer den inledningsvis att användas för annan verksamhet under tiden som nästa steg i moderniseringen av Bromma genomförs. Då byggs den nuvarande ankomsthallen samt vissa utrymmen för flygplatsdriften om till en bättre och rymligare avgångshall.

– Vi har väntat länge och många har jobbat hårt för att få till detta, nu kan vi starta den viktigaste delen i vår utbyggnad av terminalen. Eftersom stora delar av byggnaden är k-märkt så måste vi gå varsamt fram, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma, som satte byggspaden i marken idag.

När ombyggnaden är klar så kommer resenärsflödena att bli smidigare. Det blir fler säkerhetskontroller. Ovanför utgången till flygplanen byggs en ny lounge för resenärerna. Swedavia satsar totalt 1,5 miljarder kronor i upprustning och modernisering av bansystem och byggnader i Bromma. Den nya ankomsthallen kostar 50 miljoner och totalbudget för omgörningen av terminalytorna är 180 miljoner. Nyligen invigde Bromma ”Ramp A” som innebär att resenärerna kan gå skyddade under tak till och från flygplanen. När ”Ramp B” blir färdig kommer alla uppställningsplatser för flygplan att vara väderskyddade.

Den nya ankomsthallen ska vara klar om ett år. Bygglovet är en viktig del i utvecklingen av terminalen och skapar bättre förutsättningar för framtidens resenärer. Entreprenör för den första etappen av ankomsthallen är Sveab som kommer att ansvara för grundläggning och stomme. Resterande entreprenörer upphandlas i oktober.

Läs mer om utvecklingen av Bromma flygplats här:

http://www.swedavia.se/bromma/om-bromma-stockholm-airport/brommas-utvecklingsplaner/

För mera info, kontakta Swedavia pressjour: 010-10 90 100