Gå till innehåll

​Brommas 80-årsfirande fortsätter – öppnar bildarkiv i digital utställning

2016-12-07, kl. 09:30

Med anledning av det tidigare uppmärksammade 80-årsfirandet på Bromma Stockholm Airport öppnar nu Swedavia den digitala utställningen Brommastories med historiska fotografier från gamla bildarkiv. Fotografierna visar den dagliga verksamheten på flygplatsen som sedan 1936 bidragit till att öppna upp Stockholm för resten av världen.

Med anledning av det tidigare uppmärksammade 80-årsfirandet på Bromma Stockholm Airport öppnar nu Swedavia den digitala utställningen Brommastories med historiska fotografier från gamla bildarkiv. Fotografierna visar den dagliga verksamheten på flygplatsen som sedan 1936 bidragit till att öppna upp Stockholm för resten av världen.

För att hylla en kulturskatt och i och med det utbredda intresset för retro beslutade Swedavia att dela med sig av bilderna i en ny digital utställning som går att följa på Instagram under namnet @brommastories.

– Vi visste att vi hade väldigt många fina bilder och porträtt och ville gärna att allmänheten skulle få ta del av all den kulturhistoria som utspelat sig här på Bromma. Det känns också helt rätt att låta dessa bilder få nytt liv i ett digitalt sammanhang. Det är ett sätt att visa upp flygplatsen från förr och den resa som gjorts samtidigt som vi även blickar in i framtiden, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport.

Innan Stockholm Arlanda Airport invigdes 1962 var Bromma flygplats under 26 år Stockholms självklara fönster mot världen. Bilderna föreställer bland annat kungligheter, celebriteter och Nobelpristagare, samt en mängd olika flygplansmodeller som inte längre tillverkas. Utställningen visar även upp vardagslivet från Stockholms första internationella flygplats.

– Bromma är stockholmarnas flygplats och vi ser gärna att vi kan vidareutveckla utställningen tillsammans med dem. Vi tror att det finns många människor med bilder i någon gömma eller på vinden. Det här är ett perfekt tillfälle att göra någonting med dem och vi ber därför alla som har egna historiska bilder från Bromma Stockholm Airport att mejla oss sina bilder eller själva lägga upp dem på Instagram under #brommastories, fortsätter Peder Grunditz.

Utställningen är tillgänglig för alla på www.instagram.com/brommastories, även för de som inte har ett eget Instagram-konto. Om du har bilder av intresse och vill bidra till utställningen kan du antingen tagga dem med #brommastories eller mejla dem till brommastories@swedavia.se.