Gå till innehåll

​Grundare av King och Mojang nya porträtt i Stockholm Hall of Fame

2016-10-07, kl. 12:03

I dag presenteras två nya porträtt i galleriet Stockholm Hall of Fame på Stockholm Arlanda Airport. De föreställer grundare till två av de dataspelbolag som representerar ”det svenska spelundret”: King och Mojang. Porträtten i Stockholm Hall of Fame representerar stadens styrkor och ger resenärerna ett mer personligt välkomnande till Stockholm redan på flygplatsen: ”Welcome to my Hometown”.

I dag presenteras två nya porträtt i galleriet Stockholm Hall of Fame på Stockholm Arlanda Airport. De föreställer grundare till två av de dataspelbolag som representerar ”det svenska spelundret”: King och Mojang. Porträtten i Stockholm Hall of Fame representerar stadens styrkor och ger resenärerna ett mer personligt välkomnande till Stockholm redan på flygplatsen med hälsningen ”Welcome to my Hometown”.

Galleriet Stockholm Hall of Fame utgörs av 93 porträtt som representerar Stockholms styrkor inom en mängd olika områden som idrott, design, arkitektur, konst, mode, skönhet, kultur, nöje, musik, affärsliv och entreprenörskap. Till den senaste kategorin hör grundarna till de svenska dataspelbolagen King och Mojang som nu får varsitt porträtt i Terminal 5. De stockholmsbaserade grundarna av King, som skapat Candy Crush Saga, är Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Patrik Stymne och Thomas Hartwig. Grundare till Mojang, som skapat Minecraft, är Markus ”Notch” Persson.

- Arlanda är Sveriges fönster mot världen och det första som möter våra utländska besökare. Genom Stockholm Hall of Fame hälsar kända stockholmare välkomna med att ge en personlig bild av staden och vad den står för. Vi är mycket glada att framgångssagan svenska dataspelbranschen nu finns representerad i vårt galleri genom King och Mojang, säger Linda Sjödin, kommunikations- och marknadsdirektör på Swedavia.

Urvalet av deltagarna är anpassat till tidens trender och intressen. Sverige är Europas ledande spelland, och var tionde person på jorden har spelat ett svenskt spel. Star Wars, Mad Max och Tom Clancy är några exempel på kända varumärken som kommit till Sverige för att bli spel de senaste åren.

- Att grundare till King och Mojang får porträtt på Arlanda är ett stort erkännande av dataspel som kultur och exportnäring. Spel som Candy Crush Saga och Minecraft ger glädje till hundratals miljoner spelare världen över. De har inte bara satt Sverige på kartan utan förändrat synen på vad spel kan vara, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Stockholm Hall of Fame invigdes 2006. För att få vara med i galleriet ska deltagarna antingen vara födda, bo i eller vara nu verksamma i Stockholm. Galleriet består av 93 porträtt och finns i bagagehallarna på Terminal 5 och Terminal 2 på Arlanda.