Gå till innehåll

Landvetter först i världen med digitaliserade toaletter

2016-10-25, kl. 09:30

Med intelligenta toaletter och smartare städning ska Göteborg Landvetter Airport öka såväl trivsel som nöjdhet hos resenärer och personal. Landvetter blir första flygplatsen i världen med systemet Tork EasyCube™ som ger lokalvårdarna realtidsinformation om städ- och påfyllningsbehov.

Med intelligenta toaletter och smartare städning ska Göteborg Landvetter Airport öka såväl trivsel som nöjdhet hos resenärer och personal. Landvetter blir första flygplatsen i världen med systemet Tork EasyCube™ som ger lokalvårdarna realtidsinformation om städ- och påfyllningsbehov.

Liksom i världen i övrigt går digitaliseringen av flygplatserna snabbt framåt. Incheckning via mobilen, flygtider i appar och digitala boardingkort är exempel på digitala tjänster som många resenärer redan har vant sig vid. Nu har den digitala utvecklingen nått även till toaletterna, och syftet är att göra vistelsen på flygplatsen ännu bättre för resenären.

– Antalet resenärer på Landvetter växer kraftigt och vi måste fortsätta att jobba smart för att behålla, och helst öka, andelen nöjda resenärer som i dag ligger på cirka 80 procent.1 Vi vet att just toaletterna är en viktig del i besökarnas upplevelse och med ett system som Tork EasyCube™ kan vi förutom att få en högre kvalitet på städningen dessutom göra jobbet lättare för vår personal, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör.

– Landvetter har utvecklats till en internationellt ledande flygplats när det gäller kundupplevelse, och med Tork EasyCubeTM™ som verktyg får de ett bra stöd för att fortsätta utveckla sin verksamhet. Vi är stolta över att få vara en del av den resan, säger Michael Lövgren, Key Account Manager på SCA som står bakom Tork EasyCubeTM™.

Genom uppkopplade enheter ger Tork EasyCube™ lokalvårdare realtidsinformation om hur mycket papper, tvål och handdesinfektion som finns kvar på Landvetters cirka 100 toaletter, samt antal besökare per toalett. Integrerat med digitala städplaner möjliggör det en helt ny logik för städningen – från fasta städrundor till behovsbaserad städning. Det leder till förbättrad kvalitet genom ökad effektivitet, men det är också en investering i städarnas arbetsmiljö.

Med det nya systemet vill vi förbättra de anställdas vardag. Vi tror att stressen kommer minska genom att man får ökad kontroll, och att arbetet känns mer meningsfullt när tid kan läggas på att städa där det faktiskt behövs, säger Ann-Catrine Gobbato Henningsson, Facility Manager på Göteborg Landvetter Airport.

1Swedavias kundnöjdhet mäts enligt den internationella ACI-standarden i en så kallad ASQ (Airport Service Quality)-mätning fyra gånger om året. Det senaste resultatet för Göteborg Landvetter Airport för rullande helår är 81 % nöjda resenärer. Swedavias mål är att ha 85 procent nöjda resenärer år 2020 på samtliga flygplatser.