Gå till innehåll

Air India´s direktlinje mellan Stockholm och Delhi invigd ikväll

2017-08-17, kl. 00:12

Ikväll landade Air India’s Dreamliner för första gången på Stockholm Arlanda Airport. Med en tillhörande välkomnande vattensalut är den nya direktlinjen nu invigd. På plats för att klippa band fanns Swedavias vd Jonas Abrahamsson, EU- och handelsminister Ann Linde, Indiens ambassadör i Sverige, Monika Kapil Mohta och Air Indias globala kommersiella chef Pankaj Srivastava.

Ikväll landade Air India's Dreamliner för första gången på Stockholm Arlanda Airport. Med en tillhörande välkomnande vattensalut är den nya direktlinjen mellan Stockholm och Delhi nu invigd. På plats för att klippa band fanns Swedavias vd Jonas Abrahamsson, EU- och handelsminister Ann Linde, Indiens ambassadör i Sverige, Monika Kapil Mohta, och Air Indias globala kommersiella chef Pankaj Srivastava.

Med ett växande affärsutbyte mellan Sverige och Indien är behovet stort av ytterligare tillgänglighet mellan Stockholm och Delhi. Antalet passagerare mellan Indien och Sverige har växt med hela 50 procent de senaste tre åren. I dag är passagerarna jämnt fördelade mellan antal privat- och affärsresenärer och även mellan antal indiska och svenska resenärer i båda riktningarna. Genom den nya linjen får svenska resenärer förutom en ny direktlinje även en förbättrad tillgänglighet till övriga Asien via Air India's flygplatsnav Delhi.

- Arlanda är den snabbast växande flygplatsen i Skandinavien. Att Air India nu väljer att etablera sig i Stockholm är mycket glädjande och även ett tydligt bevis på den starka utvecklingen här. Sverige har den största marknaden i Skandinavien och det finns en växande efterfrågan på direktflyg till Indien, framförallt från näringslivet. Den nya linjen gör det också smidigare för det växande antalet indiska besökare att resa till Stockholm, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

- Som en del av våra expansionsplaner är vi glada över att nu lansera direktlinjen Delhi - Stockholm. Vi är övertygade om att den kommer att gynna utbytet av både handel och turism mellan Indien och Sverige, säger Ashwani Lohani, Chairman & Managing Director för Air India.

Sedan 2013 har tillväxten av interkontinentala direktförbindelser till och från Arlanda varit mycket stark, och totalt har 19 direktlinjer nu etablerats.

- Vi är många som har jobbat hårt för att en direktlinje mellan Stockholm och New Delhi ska bli verklighet. En direktlinje till Indien, landet med världens näst största befolkning och med en ekonomi som växer och utvecklas i snabb takt, innebär mycket för vår tillväxt och jobbutveckling. Därför är Air Indias beslut mycket välkommet, säger Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Connect Sweden med partners som Visit Stockholm och Visit Sweden har spelat en viktig roll för etableringen av den nya direktlinjen till Delhi.

- Stockholm har länge arbetat för att få en direktlinje till Delhi. Vi ser stora vinningar för besöksnäringsbranschen och hela Stockholms näringsliv. Jag är mycket glad över dagens besked, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Air India flyger den nya direktlinjen med en Dreamliner B787-800. Avgångarna sker på onsdagar, fredagar och söndagar med avgångstid från Stockholm kl 20.40 och ankomsttid i Delhi kl 07.20 lokal tid. Tidtabellen innebär en mängd möjligheter till bekväma anslutningsflyg och ankomsttiden är även fördelaktig för affärsresenärer.