Gå till innehåll

En halv miljon kronor till Läkare Utan Gränser från Swedavia 2016

2017-02-06, kl. 12:00

Under 2016 har resenärerna på Swedavias tio flygplatser bidragit med drygt en halv miljon kronor till Läkare Utan Gränser genom att återvinna sin pant i flygplatsernas pantstationer. Nu får pantstationerna på Stockholm Arlanda Airport en ny design för att göra insamlingen enklare, smidigare och effektivare.

Under 2016 har resenärerna på Swedavias tio flygplatser bidragit med drygt en halv miljon kronor till Läkare Utan Gränser genom att återvinna sin pant i flygplatsernas pantstationer. Nu får pantstationerna på Stockholm Arlanda Airport en ny design för att göra insamlingen enklare, smidigare och effektivare.

Swedavia har haft ett samarbetsprojekt med den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser sedan 2014. Tillsammans med Returpack/Pantamera har Swedavia ett antal specialdesignade pantstationer med returkärl utplacerade på Swedavias tio flygplatser. Här kan resenärerna lämna sina returflaskor eller burkar, och på så sätt skänka sina pantpengar direkt till Läkare Utan Gränsers verksamhet.

Resenärerna på Swedavias flygplatser har under två år lämnat totalt 25 100 kilo pantflaskor och pantburkar till ett värde av cirka en miljon kronor, varav 12 944 kilo och närmare 500 000 kronor samlades in under 2016.

– En halv miljon kronor hjälper många och vi är stolta över vårt samarbete med Läkare Utan Gränser. Det är otroligt roligt att våra pantstationer på flygplatserna kan bidra till något positivt och att vi når så fina resultat. Med det nya utseendet på pantstationerna hoppas vi att det blir ännu enklare att återvinna pant istället för att slänga flaskorna i en papperskorg. På så sätt kan våra resenärer vara med och bidra till den här viktiga verksamheten, säger Tove Möller, ansvarig för social hållbarhet på Swedavia.

De insamlade pengarna kommer att användas där de behövs mest i Läkare Utan Gränsers verksamhet i världen.

– Panten från Swedavias flygplatser blir ett viktigt bidrag till vårt livräddande arbete runt om i världen. De 500 000 kronor som skänktes under 2016 räcker exempelvis till 20 stycken tältsjukhus som kan användas till kliniker eller operationssalar. säger Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser.

– På flygplatser konsumeras det mycket dryck, och vi är mycket glada över att samarbetet med Swedavia och Läkare Utan Gränser möjliggör för resenärerna att på ett enkelt och smidigt sätt återvinna sina pantburkar och flaskor, samtidigt som de gör en insats för något riktigt viktigt, säger Rickard Andersson, produktchef på Returpack.

Returkärlen har uppdaterats med en ny typ av plastlock för att det ska bli enklare och tydligare för resenärerna när de återvinner sina pantburkar och -flaskor. Uppdateringen av returkärlen startar på Stockholm Arlanda Airport, och de kommer att vara placerade vid säkerhetskontrollerna på flygplatserna.

De nya kärlen är producerade av Väsby Snickeri, medan designen och kommunikationen är framtagen av TEA Arkitekter och Stockholm Design Lab.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour: 010-10 90 100