Gå till innehåll

Swedavia firar Bussförarens dag, "Det är ett väldigt trevligt jobb!"

2017-03-18, kl. 10:00

21 varv runt jorden. Så långt kör Stockholm Arlanda Airports gula bussar varje år. Under lördagen och Bussförarens dag firar vi en av Swedavias viktigaste servicefunktioner – bussförarna. – Det brukar bli ett wienerbröd eller en tårtbit, säger Michael Fogelström, samordnare för bussarna på Arlanda.

21 varv runt jorden. Så långt kör Stockholm Arlanda Airports gula bussar varje år. Under lördagen och Bussförarens dag firar vi en av Swedavias viktigaste servicefunktioner – bussförarna.
– Det brukar bli ett wienerbröd eller en tårtbit, säger Michael Fogelström, samordnare för bussarna på Arlanda.

Lördagen den 18 mars uppmärksammas Bussförarens dag. Så även på flera av Swedavias flygplatser. Michael Fogelström, samordnare för bussarna på Arlanda sedan 2016, hoppas på att fira med lite fika.

– Det brukar ju vara en gång om året, är det på lördag så är det trevligt. Jag firar med att arbeta här på lördag, det brukar bli ett wienerbröd eller en tårtbit, säger Michael.

Swedavias cirka 100 bussförare på Arlanda kör varje år hela 21 varv runt jorden. Med fem miljoner resenärer som tar sig från parkering till terminal, eller från gate till flygplan, så möter Michael och hans kollegor många människor. Michael beskriver att det sällan är sura miner.

– Vi har många resenärer som är förväntansfulla, som ska iväg på någonting eller kommer hem ifrån något kul, berättar Michael.

På Arlanda finns det 23 gula bussar, både hybrider och biogasdrivna. Transporterna sker mellan flygplan, terminaler och långtidsparkeringar. Sammanlagt nästan 450 körningar per dag. Med en tät tidtabell anpassad efter resenärernas behov, är arbetet tryggt och säkert för både förare och resenärer.

 – Det är bra scheman och tidtabeller. Det är en bra stämning och ett väldigt trevligt jobb! 

På Arlanda åker resenärerna kostnadsfritt med buss inom flygplatsområdet – till hotell, långtidsparkeringarna Alfa och Beta samt till hyrbilsföretagen. För transferresenärer finns bussar mellan terminal 2 och 5 efter säkerhetskontrollen. Det gör jobbet som bussförare på Arlanda speciellt.

– Det är ingen stress, inga kontanter, det är ett trevligt jobb helt enkelt. Det känns väldigt bra att jobba här, avslutar Michael.

Fakta om Bussförarens dag

Bussförarens dag, eller Transit Driver Appreciation Day som den kallas internationellt, startade 2009 i Seattle, USA, men har uppmärksammats i Sverige först på senare år. Bussförardagen inträffar 18 mars - det var då som världens första buss i form av en hästdragen vagn startade sina turer i Paris år 1662

Se filmen om Stockholm Arlanda Airports bussförare här.