Gå till innehåll

Swedavia prisas för sin satsning på biobränsle

2017-11-17, kl. 10:00

Swedavia har vunnit ett pris för sin satsning på bioflygbränsle. Priset delades ut under den amerikanska konferensen Airports Going Green Conference och bland de andra pristagarna fanns såväl London Gatwick Airport som Chicago O'Hare International Airport.

Swedavia har vunnit ett pris för sin satsning på bioflygbränsle. Priset delades ut under den amerikanska konferensen Airports Going Green Conference och bland de andra pristagarna fanns såväl London Gatwick Airport som Chicago O'Hare International Airport.

Den 12-15 november arrangerades Airports Going Green Conference i Dallas, Texas. Under tisdagen delades pris ut för bästa hållbarhetsinitiativ under det gångna året och Swedavia tilldelades ett pris för sin satsning på bioflygbränsle. Satsningen innebär att Swedavia sedan 2016 årligen köper in biobränsle motsvarande bränsleförbrukningen vid medarbetarnas cirka 10 000 årliga tjänsteflygresor.

I motiveringen lyfte arrangörerna både det klimatmässiga värdet av satsningen och att Swedavia genom den visat ledarskap i flygbranschens strävan efter ökad hållbarhet.

- Flyget kommer att vara en del av framtidens transporter och framtidens transporter behöver vara hållbara. Men vi behöver tillsammans hitta lösningar för att minska flygets klimatpåverkan. Bioflygbränsle är en viktig del i det och därför är det väldigt glädjande att Swedavias satsning på detta område nu också uppmärksammas internationellt, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Flygbranschen har de senaste decennierna gjort stora framsteg för att minska utsläppen av fossil koldioxid per passagerarkilometer och på 40 år har flyget blivit 70 procent mer bränsleeffektivt. Men eftersom flygresandet ökar behöver branschen fortsätta utvecklas för att säkra en hållbar framtid.

Genom att upphandla bioflygbränsle för sina tjänsteresor vill Swedavia visa beslutsfattare, företag och producenter att det finns en marknad för förnybara bränslen inom flyget. Det kan i sin tur bidra till en storskalig produktion, ett konkurrenskraftigt pris och att flygbranschen når målet om ett fossilfritt inrikesflyg i Sverige 2030.

Pristagare i andra kategorier var bland andra Chicago O'Hare International Airport, London Gatwick Airport och Vancouver Airport Authority.

Bakom konferensen står the American Association of Airport Executives och Chicago Department of Aviation.

Läs mer om Swedavias miljö- och hållbarhetsarbete på www.swedavia.se/om-swedavia/miljo/

För mer information vänligen kontakta Swedavias pressjour på telefonnummer 010-10 90 100 eller via press@swedavia.se