Gå till innehåll

Swedavia säljer kommande storhotellfastighet på Stockholm Arlanda Airport till Wenaasgruppen och O.G. Ottersland

2017-12-12, kl. 08:48

Swedavia säljer fastigheten på Stockholm Arlanda Airport där det kommande storhotellet är under uppförande till ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av Wenaasgruppen AS och O.G. Ottersland AS. Hotellet är beläget i direkt anslutning till Sky City. Det omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20 000 kvm och 14 våningar och blir Nordens största flygplatshotell.

Swedavia säljer fastigheten på Stockholm Arlanda Airport där det kommande storhotellet är under uppförande till ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av Wenaasgruppen AS och O.G. Ottersland AS. Hotellet, som färdigställs i slutet av 2019, är beläget i direkt anslutning till Sky City. Det omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20 000 kvm och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell. Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft.

I år kommer över 40 miljoner resenärer att resa till eller från Swedavias tio flygplatser. Det är fler än någonsin och resandet ökar i en snabb takt samtidigt som teknikutvecklingen går rasande fort. Därför bygger vi framtidens flygplatser – större, tillgängligare och modernare – som skapar tillväxt för Sverige.

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet “affordable luxury”, berättar Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Swedavia utvecklar framtidens flygplatser och Skandinaviens viktigaste mötesplatser. Hotellet, som kommer att ligga intill Sky City, med dess stora utbud av butiker och restauranger är en del av den terminalnära stadsutveckling med goda kommunikationer, moderna kontor och nya hotell i Airport City Stockholm som nu växer fram runt Arlanda.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Fastigheten kommer att miljöcertifieras med Breeam Very Good. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1 300 MSEK. Reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 MSEK och väntas inflyta 2019.

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga den kommer att levereras färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal. Genom försäljningen skapar vi utrymme för fler värdeskapande investeringar på Arlanda. Affären är helt i linje med vår långsiktiga strategi och jag är glad över att vi nu kan fortsätta utvecklingen av Arlanda med nya projekt, kommenterar Karl Wistrand, VD på Swedavia Real Estate AB.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma har varit rådgivare till Swedavia. Wenaasgruppen och Ottersland har samarbetat med Pareto Securities och MAQS Advokatbyrå i transaktionen.

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10 407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder NOK. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O G Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder NOK med en uthyrbar area om cirka 138 000 kvm. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

För ytterligare information:

Ulrika Fager, chef Externa Relationer på Swedavia: 010-10 940 43 alternativt Swedavias pressjour, 010-10 90 100.

Denna information är sådan information som Swedavia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 december 2017 kl. 08:00 CET.