Gå till innehåll

​​Swedavia tecknar nytt sjuårigt taxfree-avtal med Dufry

2017-11-13, kl. 14:41

Swedavia tecknar ett nytt koncessionsavtal med Dufry AG som ska driva och utveckla flygplatsernas taxfree-butiker under sju år. Värdet av försäljningen i butikerna uppskattas till 8-10 miljarder kronor under kontraktsperioden och Dufry gör stora investeringar för att förstärka resenärernas upplevelse av retail på flygplatserna.

Swedavia tecknar ett nytt koncessionsavtal med Dufry AG som ska driva och utveckla flygplatsernas taxfree-butiker under sju år. Värdet av försäljningen i butikerna uppskattas till 8-10 miljarder kronor under kontraktsperioden och Dufry gör stora investeringar för att förstärka resenärernas upplevelse av retail på flygplatserna. Den största satsningen är den planerade walk through-butiken på över 2 000 kvadratmeter som blir flaggskeppet i den nya handelsplatsen som ska stå klar 2021 i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport.

Dufry är världens största retail-operatör och har drivit taxfree-butikerna på Swedavias flygplatser sedan 2001. För att kunna fortsätta utveckla den operativa verksamheten och säkra fler flygförbindelser till och från Sverige utgör den kommersiella intäkterna en mycket viktig del i Swedavias strategi.

Dufry kommer att göra omfattande investeringar i samtliga butiker på Swedavias flygplatser under 2018-2019. Den största satsningen blir den över 2 000 kvadratmeter stora walk through-butiken i en ny handelsplats på Terminal 5 på Arlanda. 2021 ska den nya handelsplatsen stå klar och den är en del av Swedavias nya kommersiella koncept som ska ge resenärerna en helt ny upplevelse av mat & dryck, retail, kommersiella tjänster och upplevelser. Det kommersiella konceptet är skalbart och kommer även att introduceras på Göteborg Landvetter Airport.

- I Dufry får vi en mycket stark partner med stor innovationsförmåga och de ekonomiska möjligheterna att driva utvecklingen inom det snabbt föränderliga retail-området. Investeringsplanerna som Dufry presenterar är imponerande och vi är glada att kunna konstatera en så stor satsning på svenska marknaden. Den kommersiella affären utgör en mycket viktig del i Swedavias investeringar på 16,5 mkr till 2020 för att optimera flygplatserna, säger Karl Wistrand, vice vd och chef för Commercial och Real Estate på Swedavia.

Dufrys erbjudande kommer att bestå av en innovativ produktmix, en tydligare positionering av varumärkena och lokalt anpassade ”destination zones” i butikerna. Ett särskilt fokus ligger på erbjudandet till den snabbast växande målgruppen millennials, bland annat genom digitala lösningar i butik. Dufry introducerar även lojalitets-programmet RED på den svenska marknaden.

- Vi vill tacka vår partner Swedavia för att vi fått deras fortsatta förtroende. Vi ser fram emot ett nära samarbete där vi ska fortsätta att utveckla butiker av högsta klass för Swedavia och våra kunder, säger Eugenio Andrades, Division CEO för UK, Central- och Östeuropa på Dufry.

Det sjuåriga koncessionsavtalet tecknas mellan Swedavia och The Nuance Group (Sverige) AB som utgör en del av Dufry AG.