Gå till innehåll

Världens flygtrafik genom projection mapping på Arlanda

2017-05-17, kl. 11:44

För att synliggöra det stora antalet destinationer som kan nås direkt från flygplatsen invigs idag en ny installation, Open Sky, på Stockholm Arlanda Airport. På ett jordklot med två meters diameter projiceras data från Flightradar24 tredimensionellt via projection mapping. Installationen är tänkt att vara en intressant mötesplats för resenärerna i avgångshallen i Terminal 5.

För att synliggöra det stora antalet destinationer som kan nås direkt från flygplatsen invigs idag en ny installation, Open Sky, på Stockholm Arlanda Airport. På ett jordklot med två meters diameter projiceras data från Flightradar24 tredimensionellt via projection mapping och visar på så sätt flygtrafiken till och från Arlanda i realtid. Installationen är tänkt att vara en intressant mötesplats för resenärerna i avgångshallen i Terminal 5.

Flightradar24 är en flight tracking-tjänst som via flygplanens ADS-B-signaler tar emot information om position, höjd och hastighet från fler än 150 000 flygplan varje dag. Projection mapping är en teknik som används för att projicera bilder och video på oregelbundet formade föremål. Med hjälp av data från Flightradar24 visas alla flygplan som startar och landar på Arlandaeller som är på väg mot någon av destinationerna som kan nås direkt från flygplatsen.

- Vi är jätteglada över att vara en del av det här projektet. Precis som Arlanda är Flightradar24 en komplex trafikmaskin där tusentals olika system, funktioner och inte minst människor samverkar. Genom ett nätverk av så kallade ADS-B-mottagare som täcker stora delar av jordklotet kan vi plocka upp flygplanens signaler och i princip följa hela världens flygtrafik live, säger Fredrik Lindahl, VD på Flightradar24.

Arlandas passagerartillväxt har ökat med 30 procent sedan 2010 och i dagsläget når man över 160 olika destinationer från Arlanda. Antalet resmål ökar ständigt och bara sedan förra året har 47 nya flyglinjer etablerats till och från flygplatsen.

- Installationen visar de 160 destinationer världen över som man når direkt från Arlanda, och det är ett sätt att visualisera vårt mål att vara Skandinaviens ledande flygplats 2020. Installationen visar på ett tydligt sätt hur Arlanda för världen närmare Sverige, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Detta är första gången någonsin som tredimensionell projection mapping-teknik används i en offentlig flygplatsmiljö. Open Sky är placerad i avgångshallen på Terminal 5 och kommer att vara en permanent installation på Arlanda.

Se filmen om Open Sky här.