Gå till innehåll

Framtidens Göteborg Landvetter Airport och Airport City Göteborg växer fram

2018-05-08, kl. 13:00

I september 2017 tog Swedavia ett första spadtag för den största expansionen i Göteborg Landvetter Airports historia. Idag har man tagit ytterligare ett stort steg mot vad som kommer att bli framtidens flygplats och Airport City Göteborg.

I september 2017 tog Swedavia ett första spadtag för den största expansionen i Göteborg Landvetter Airports historia. Idag har man tagit ytterligare ett stort steg mot vad som kommer att bli framtidens flygplats och Airport City Göteborg.

Under tisdagen gick den officiella starten för projektet Terminalexpansion Norr, vilket innebär att byggnationen nu är igång både på den norra och södra sidan av terminalen på Göteborg Landvetter Airport. Terminalexpansion Norr omfattar förberedelser för en ny, gemensam säkerhetskontroll, en ny bagagekällare som rymmer större röntgenutrustning samt ett miljöcertifierat och terminalnära sjuvåningshotell som kommer att drivas av Scandic.

– Vi fortsätter att utveckla framtidens Göteborg Landvetter Airport som Västsveriges port till världen och det kan vi göra mycket tack vare fina samarbeten med aktörer i regionen. Hotellet är en viktig pusselbit då de publika hotellytorna kommer att integreras med den framtida incheckningshallen. Flygplatsens expansion är nödvändig för att möta behovet av framtidens resande, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Istället för ett traditionellt spadtag lade Swedavia, entreprenören Peab och hotelloperatören Scandic ner varsitt föremål till framtiden i en tidskapsel. Kapseln kommer att gjutas in i den nya terminalbyggnaden längre fram.

Hotelloperatören Scandic valde att lägga ner en vattenflaska av återvunnet glas och en text om hur de ser på hållbarhet.

Entreprenören Peabs bidrag till kapseln är ett graverat och massivt handslag i brons. Handslaget har alltid haft ett stort värde för Peab och är symbolen för att de håller vad de lovar. I detta fall står löftet bland annat för att de bygger med fokus på miljö och människa samt sätter säkerheten för personal och flygplatsens besökare i första rummet.

För Swedavias räkning lade Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport, ner färdplanen för ett fossilfritt flyg som flygbranschen nyligen överlämnat till regeringen.

– För nästan exakt ett år sedan tankades det fossilfritt flygbränsle för första gången på Göteborg Landvetter Airport. Men tillgången är i dagsläget begränsad. Vi vill att fler - företag, offentliga institutioner och privatpersoner - följer efter och köper biobränsle till sina flygresor. Vår förhoppning är att fossilfritt bränsle ska vara det enda alternativet i framtiden. Tillsammans kan vi göra inrikesflyget fossilfritt redan 2030, säger Charlotte Ljunggren.

Swedavia utvecklar framtidens flygplatser – större, tillgängligare och modernare. Målet är smidigare och mer inspirerade reseupplevelser, att skapa Skandinaviens viktigaste mötesplatser, vara en internationell förebild inom hållbarhet och skapa tillväxt för Sverige. Den totala planerade investeringen på Göteborg Landvetter Airport beräknas uppgå till 3 miljarder kronor mellan åren 2016-2025.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se