Gå till innehåll

​​Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Umeå Airport

2018-06-15, kl. 12:00

Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar i dag, kommer att möta alla resenärer som flyger från Umeå Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar i dag, kommer att möta alla resenärer som flyger från Umeå Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.

Tack vare den digitala tekniken kan vi inte bara kommunicera med föremålen i vår vardag, tingen kan också kommunicera med oss. I utställningen visas exempelvis en cykelhjälm där hjälmen kan informera omvärlden om en hård inbromsning eller kommunicera den geografiska positionen om bäraren blir medvetslös.

– Vi är mycket glada att få presentera samarbetet med Nationalmuseum och utställningsserien Crossing Borders. Det är en naturlig del i vårt arbete på flygplatsen att kunna erbjuda smidiga logistiklösningar i en design som tilltalar våra resenärer. Det är verkligen ett passande samarbete, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport.

Tekniken att skriva ut tredimensionellt öppnar för möjligheten att radikalt minska transporter av varor och dessas miljöpåverkan. En gitarr, designad i datorn och utskriven i en 3D-printer, visar på teknikens potential. Kommer vi i framtiden att köpa en digital fil till en kaffebryggare eller en mobiltelefon och skriva ut den i vår lokala mataffär?

Ny forskning och ett resurssnålt designtänk kan minska nyttjandet av jordens naturresurser. En sladd gör dig medveten om hur mycket mer el hårtorken förbrukar i jämförelse med laddningen av din mobil. En påse bidrar till minskad spridning av kolera i tättbefolkade områden utan tillgång till toaletter. Tack vare ett enzym i påsen bryts avföringen snabbt ned och omvandlas till gödsel.

– Det är spännande att kunna lyfta fram svensk design som kan göra nytta på olika plan. Umeå Airport är en bra plats att visa utställningen på eftersom vi som Sveriges konst- och designmuseum vill vi nå publik över hela landet, säger Birgitta Castenfors, tillförordnad överintendent vid Nationalmuseum.

Utställningen, som pågår från i dag till 30 september 2018 är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia för att visa konst och design på flygplatser i Sverige.

Nationalmuseum har Sveriges största samling av konsthantverk, design och industridesign. Den består av cirka 30 000 föremål och spänner över en lång tidsperiod, från 1300-talet till idag.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Kontakter på Nationalmuseum:


Per Hedström, utställningschef Nationalmuseum, 08-519 43 56, per.hedstrom@nationalmuseum.se

Mattias Robertson, pressansvarig Nationalmuseum, 0767-23 46 32, press@nationalmuseum.se

Föremål i utställningen:

Strumpa Seger Heat System, Inuheat och Seger

Cykelhjälm POC and Forth, POC Sports

Cykeljacka, POC and Forth, POC Sports

Energy Aware Clock, RISE Interactive

Sladd, The Power Aware Cord, RISE Interactive, Poweraware AB

Handsåg Handsaw System, Ergonomidesign/Veryday, SNA Europe & Bahco

Engångstoalett Peepoo, Anders Wilhelmsson, Peter Thuvander, Camilla Wirseen, Peepeople / International Aid Services

Gitarr Atom, 3D-printad nylon, Olaf Diegel

Vaser, 3D-printad porslin, Hilda Nilsson