Gå till innehåll

Nya regler för att flyga drönare

2018-02-01, kl. 08:00

Den 1 februari 2018 började Transportstyrelsens nya regler för att flyga drönare att gälla. Reglerna omfattar nu även de som flyger privat.

Den 1 februari 2018 började Transportstyrelsens nya regler för att flyga drönare att gälla. Reglerna omfattar nu även de som flyger privat.

Utvecklingen och drönartekniken medför fantastiska möjligheter, men också ett stort ansvar. Det är viktigt att drönaranvändaren känner till var och hur en drönare får flyga.

De nya reglerna för flygning med obemannade luftfartyg innebär bland annat att det endast är tillåtet att flyga på ett avstånd större än 5 kilometer från start- och landningsbanan på en flygplats, 1 kilometer från en helikopterplats och att flygning inte får ske på ett kortare avstånd eller på ett sådant sätt som kan störa en pågående räddningsinsats.

Säkerhet är prioritet inom flygverksamheten. Brott mot Transportstyrelsens regler äventyrar människors säkerhet. Transportstyrelsens regler är till för att säkerställa säkra förhållanden i luftrummet och undvika skador eller olyckor. Vid brott mot Transportstyrelsens regler riskerar drönarpiloten böter eller fängelsestraff.

Den som införskaffat eller flyger en drönare är skyldig att känna till hur och var den får användas.

Länkar från Transportstyrelsen:

Nya regler för drönare

Frågor och svar om drönare

Föreskrifter om obemannade luftfarttyg

Länk från Luftfartsverket:

Drönarkarta

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se