Gå till innehåll

Underlätta flygresan – kom i tid till flygplatsen, smarta tips inför din resa

2018-07-02, kl. 14:30

Sommaren innebär flygresande för många. I år kommer rekordmånga att flyga från våra flygplatser. För att få en behaglig resa ger Swedavia dig tips inför kommande äventyr.

Sommaren innebär flygresande för många. I år kommer rekordmånga att flyga från våra flygplatser. För att få en behaglig resa ger Swedavia dig tips inför kommande äventyr.

Bakgrund
I sommar kommer det att vara rekordmånga passagerare på våra flygplatser. På Stockholm Arlanda Airport beräknas det under sommaren att passera över 80 000 passagerare vid över hälften av sommarens dagar, vissa sommardagar kommer över 100 000 passagerare att passera flygplatsen. Under sommaren skiftar resenärerna från affärsresenärer till fritidsresenärer som ska på semester, hälsa på släkt och vänner eller besöka nya platser. Antalet passagerare på våra flygplatser växer och det snabbare än tidigare prognoser. Detta gör att vi måste öka kapaciteten och det snabbare än tidigare planerat. 2017 hade Arlanda 26,6 miljoner passagerare och 2012 var det 19,6 miljoner passagerare, vilket är ett ökat antal resenärer med 36 % på fem år.

För att möta framtida efterfrågan måste Swedavias flygplatser utvecklas genom ökad kapacitet, höjd effektivitet och en förstärkt flygplatsupplevelse. Under de närmaste fyra åren kommer Swedavia att investera sammanlagt 15,6 miljarder kronor. Det motsvarar investeringar på över 10,5 miljoner kronor per dag (alla dagar på året).

Före resan till flygplatsen
Viktigast är att du har din biljett och ditt pass i ordning. Kontrollera passets giltighetstid, till vissa länder krävs att passet har en giltighetstid på 6 månader efter hemkomst. Se över vilken terminal du flyger ifrån. Packa med det viktigaste och glöm inte badkläder.

Planera innehållet i ditt handbagage så att du inte har med något som inte är godkänt i säkerhetskontrollen. Hit hör vassa föremål, vätska överstigande 100 ml som får plats i en enliterspåse och en del andra saker som går att finna på Transportstyrelsens webbplats. Ska du resa till USA får du inte heller ha med dig pulver överstigande 350 ml. Behöver du ha välling överstigande denna volym är det lämpligt att det är i en oöppnad originalförpackning. Har du medicin i pulverform med dig behöver du kunna styrka innehållet med recept.

Resan till flygplatsen – kom i tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra om du kommer i god tid. Hör med ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa.. Det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. En tidspressad resa till flygplatsen ger en dålig start på din resa.

Swedavias app
Ladda även ner Swedavias app så har du koll på din avgång och kan enkelt se om det sker förändringar.

Incheckning
På många resor kan du checka in i förväg, (ofta ett dygn före avresa), vilket underlättar när du kommer till flygplatsen. Då kan du gå direkt till väskinlämningen efter att du hämtat bagagetaggen i avsedd automat.

Säkerhetskontrollen
Nyhet! Nu kan du för första gången se de förväntade kötiderna till säkerhetskontrollerna på vissa flygplatser. Du ser de på skärmarna intill säkerhetskontrollerna. Du förbereder att gå igenom säkerhetskontrollen genom att lägga ner livrem, stora smycken, metallföremål, nycklar och klocka i handbagaget. Datorer och andra större elektroniska föremål ska placeras separat i låda för att åka igenom röntgenapparaten. Barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport, mot gaterna F26-F69. Det ger dig och barnen en snabbare och smidigare passering.

Resa med barn
När du reser med barn blir ofta resan en större del av hela din semesterupplevelse. Passa på att upptäcka flygplatsen med barnens ögon. Förklara vad du ser för barnet. Fördriv tiden genom att hitta på enkla lekar; vem kan först se en röd resväska, gissa hur många fönster det finns på nästa flygplan ni ser, bara fantasin sätter gränser på hur ni tillsammans kan få det roligare under tiden innan ni går ombord på planet. Många fascineras av flygplan och driften av flygplatser. Leta reda på ett fönster och njut av flygplanen, gissa vart de är på väg. Med olika appar kan du även se vart flygplanen är på väg och vilket flygbolag de tillhör.

På Swedavias flygplatser finns även en lekyta där frontfiguren Flajt håller till. Där får barnen kunskap om hur bagaget tas om hand, hur det fungerar i flygledartornet och i säkerhetskontrollen. Flajt kan också på ett enkelt sätt belysa viktiga framtidsämnen som har med flygplatser att göra, som till exempel teknik, miljö och hållbarhet. Enligt storyn har Flajt inspirerats av flygplan och människorna som jobbar på flygplatsen och sedan flyttat in för att hjälpa till att ta hand om barn som ska ut och resa. På Arlanda ligger Flajts lekytorna i terminal 4 och på terminal 5 vid gate 6.

Byta flyg på Arlanda
Om du ankommer Terminal 4 och ska resa vidare från Terminal 2 eller 5 samt om ditt bagage är incheckat till slutdestinationen så finns det en transferbuss som underlättar ditt resande. Du som transferpassagerare behöver då inte passera säkerhetskontrollen igen. Mer info om bussen finns här:

https://www.swedavia.se/arlanda/transport-pa-flygplatsen/

Tappat bort något
Om du glömmer eller tappar bort något så kan du alltid kontakta ”Lost & Found” på respektive flygplats.

Gott om tid på Arlanda
Har du gott om tid över på Arlanda kan du alltid gå till Clarion hotell och bada i deras utomhuspool, ta en löptur runt Halmsjön, spana på flygplan, exempelvis vid de stora fönstren längst ut i någon av pirerna eller besöka flygplatsmuseet. Naturligtvis finns även ett stort utbud av varierande mat och dryck att njuta av.

För fler tips på en smidigare resa, besök www.swedavia.se/arlanda/restips.

Kom i god tid och trevlig resa önskar Swedavia!

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se