Gå till innehåll

​Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Bromma Stockholm Airport

2019-02-15, kl. 12:00

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling.

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar i dag, kommer att möta alla resenärer som flyger till Bromma Stockholm Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.

Tack vare den digitala tekniken kan vi inte bara kommunicera med föremålen i vår vardag, tingen kan också kommunicera med oss. I utställningen visas exempelvis en cykelhjälm där hjälmen kan informera omvärlden om en hård inbromsning eller kommunicera den geografiska positionen om bäraren blir medvetslös.

– Vi är mycket glada att få presentera samarbetet med Nationalmuseum och utställningsserien Crossing Borders. Det är en naturlig del i vårt arbete på flygplatsen att kunna erbjuda smidiga logistiklösningar i en design som tilltalar våra resenärer. Det är verkligen ett passande samarbete, säger Mona Glans, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport.

Tekniken att skriva ut tredimensionellt öppnar för möjligheten att radikalt minska transporter av varor och dessas miljöpåverkan. En gitarr, designad i datorn och utskriven i en 3D-printer, visar på teknikens potential. Kommer vi i framtiden att köpa en digital fil till en kaffebryggare eller en mobiltelefon och skriva ut den i vår lokala mataffär?

Ny forskning och ett resurssnålt designtänk kan minska nyttjandet av jordens naturresurser. En sladd gör dig medveten om hur mycket mer el hårtorken förbrukar i jämförelse med laddningen av din mobil. En påse bidrar till minskad spridning av kolera i tättbefolkade områden utan tillgång till toaletter. Tack vare ett enzym i påsen bryts avföringen snabbt ned och omvandlas till gödsel.

– Det är spännande att kunna lyfta fram svensk design som kan göra nytta på olika plan. Bromma Stockholm Airport är en bra plats att visa utställningen på eftersom vi som Sveriges konst- och designmuseum vill vi nå publik över hela landet, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum.

Utställningen finns i ankomsthallen på Bromma Stockholm Airport fram till slutet av sommaren 2019. Den utgör en del av samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia för att visa konst och design på flygplatser i Sverige.

Nationalmuseum har Sveriges största samling av konsthantverk, design och industridesign. Den består av cirka 30 000 föremål och spänner över en lång tidsperiod, från 1300-talet till idag.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Kontakt på Nationalmuseum:
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, 08-5195 4400, press@nationalmuseum.se

Föremål i utställningen:

Strumpa Seger Heat System, Inuheat och Seger

Cykelhjälm POC and Forth, POC Sports

Energy Aware Clock, RISE Interactive

Sladd, The Power Aware Cord, RISE Interactive, Poweraware AB

Handsåg Handsaw System, Ergonomidesign/Veryday, SNA Europe & Bahco

Engångstoalett Peepoo, Anders Wilhelmsson, Peter Thuvander, Camilla Wirseen, Peepeople / International Aid Services

Gitarr Atom, 3D-printad nylon, Olaf Diegel

Vaser, 3D-printad porslin, Hilda Nilsson