Gå till innehåll

Första direktflygen från Stuttgart med Eurowings har landat i Kiruna och Luleå

2021-12-20, kl. 10:40

I juli meddelade flygbolaget Eurowings att de satsar på direktflyg mellan Stuttgart och Kiruna för vintersäsongen 2021/2022. I helgen var det premiär för de nya linjerna som är av stor betydelse för tillväxten i regionerna och besöksnäringen.

I juli meddelade flygbolaget Eurowings att de satsar på direktflyg mellan Stuttgart och Kiruna för vintersäsongen 2021/2022. I helgen var det premiär för de nya linjerna som är av stor betydelse för tillväxten i regionerna och besöksnäringen.

I lördags ankom det första flyget med förväntansfyllda resenärer från Tyskland på Kiruna Airport för att några timmar senare vända  tillbaka mot Stuttgart med de första avresande.

- Vi välkomnar Eurowings och är naturligtvis mycket glada för en ny internationell flyglinje. Att Eurowings etablerar sig på Kiruna Airport är ett tydligt bevis på Kirunas och regionens starka position. Att erbjuda våra resenärer ökad tillgänglighet genom direktflyg är mycket positivt för regionen och besöksnäringen, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef på Kiruna Airport.

I söndags var det samma positiva premiär på Luleå Airport. Även där fick både ankommande och avresande resenärer ett varmt välkomnande, röda mattan var utrullad och goda tilltugg serverades.

- Att Eurowings etablerar sig på Luleå Airport är ett kvitto på det långsiktiga arbetet, som vi på Swedavia tillsammans med besöksnäringen i regionen, har bedrivit under flera år. Den nya direktlinjen till Stuttgart i Tyskland är ett viktigt tillskott till Luleå Airports utbud och erbjuder resenärer som vill besöka norra Sverige ett smidigt och tryggt resande vilket kommer att attrahera fler besökare till regionen. Den kommer också att uppskattas av det lokala näringslivet och boende i regionen som kan flyga direkt från Luleå till Tyskland, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.

De senaste åren har tyskar, näst efter norrmännen, varit destinationen Swedish Laplands mesta internationella besökare sett till antalet gästnätter. Mellan åren 2013 och 2019 ökade de tyska gästnätterna med nästan 40 %. På grund av pandemin minskade de med 44 % under 2020 jämfört med 2019.

De nya direktflygen ger nya möjligheter för besöksnäringsföretag och internationella researrangörer att paketera rundresor där gästen kan flyga in via exempelvis Kiruna resa runt och uppleva olika delar av destinationen för att sedan flyga hem via Luleå, eller vice versa.

Från den 18 december och till slutet av mars trafikerar Eurowings Kiruna Airport (KRN) – Stuttgart Airport (STR) en gång i veckan på lördagar med flygplanstypen A320 enligt nedan tidtabell. För mer information om aktuell trafik från Kiruna Airport: swedavia.se/kiruna.

STR – KRN 14:50 – 18:10
KRN – STR 18:50 – 22:10

Från den 19 december-9 januari trafikerar Eurowings Luleå Airport (LLA) – Stuttgart Airport (STR) på söndagar och onsdagar, och från den 16 januari-20 mars på söndagar med flygplanstypen A320 enligt nedan tidtabell. För mer information om aktuell trafik från Luleå Airport: swedavia.se/luleå.

STR – LLA 06:20 – 09:25
LLA – STR 10:10 – 13:15.

För biljetter och mer information om flygbolaget: eurowings.com.

Stuttgart och Stuttgartregionen
Stuttgart är huvudorten för ett av Tysklands största storstadsområden, med över 3 miljoner invånare.

Stuttgart betraktas genom tyska fordonstillverkarna Daimler AG (Mercedes-Benz) och Porsche samt flera stora underleverantörer – Bosch och Mahle, som en av världens fyra bilhuvudstäder. Staden är också känd runt om i världen för sina företag inom den högteknologiska sektorn.

Stuttgartregionen har den allra största koncentrationen av vetenskapliga, akademiska och forskningsinriktade arbetsplatser i hela Tyskland. Stuttgart har två universitet, åtta fackhögskolor och ett antal forskningsinstitut.

Swedavias bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: swedavia.se/kiruna/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.