Gå till innehåll

Premiär för direktflyget mellan Kiruna och Stuttgart med Eurowings

2021-12-20, kl. 09:10

I juli meddelade flygbolaget Eurowings att de satsar på direktflyg mellan Stuttgart och Kiruna för vintersäsongen 2021/2022. I lördags var det premiär för den nya linjen som är av stor betydelse för tillväxten i regionen och besöksnäringen.

I juli meddelade flygbolaget Eurowings att de satsar på direktflyg mellan Stuttgart och Kiruna för vintersäsongen 2021/2022. I lördags var det premiär för den nya linjen som är av stor betydelse för tillväxten i regionen och besöksnäringen.

– Vi välkomnar Eurowings och är naturligtvis mycket glada för en ny internationell flyglinje. Att Eurowings etablerar sig på Kiruna Airport är ett tydligt bevis på Kirunas och regionens starka position. Att erbjuda våra resenärer ökad tillgänglighet genom direktflyg är mycket positivt för regionen och besöksnäringen. Den nya direktlinjen till Stuttgart är ett viktigt tillskott till vårt utbud och erbjuder resenärer som vill besöka norra Sverige ett smidigt och tryggt resande vilket kommer att attrahera fler besökare till regionen. Den kommer också att uppskattas av det lokala näringslivet och boende i regionen som kan flyga direkt från Kiruna till Tyskland, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef på Kiruna Airport.

De senaste åren har tyskar, näst efter norrmännen, varit destinationen Swedish Laplands mesta internationella besökare sett till antalet gästnätter. Mellan åren 2013 och 2019 ökade de tyska gästnätterna med nästan 40 %. På grund av pandemin minskade de med 44 % under 2020 jämfört med 2019.

Samtidigt lanserade Eurowings också en direktlinje mellan Stuttgart och Luleå. De nya direktflygen ger nya möjligheter för besöksnäringsföretag och internationella researrangörer att paketera rundresor där gästen kan flyga in via exempelvis Kiruna resa runt och uppleva olika delar av destinationen för att sedan flyga hem via Luleå, eller vice versa.

Från den 18 december och till slutet av mars kommer Eurowings att trafikera Kiruna Airport (KRN) – Stuttgart Airport (STR) en gång i veckan på lördagar med flygplanstypen A320 enligt nedantidtabell:

STR – KRN 14.50 – 18.10
KRN – STR 18.50 – 22.10

För mer information om aktuell trafik från Kiruna Airport: www.swedavia.se/kiruna.
För biljetter och mer information om flygbolaget: www.eurowings.com.

Stuttgart och Stuttgartregionen
Stuttgart är huvudorten för ett av Tysklands största storstadsområden, med över 3 miljoner invånare.

Stuttgart betraktas genom tyska fordonstillverkarna Daimler AG (Mercedes-Benz) och Porsche samt flera stora underleverantörer – Bosch och Mahle, som en av världens fyra bilhuvudstäder. Staden är också känd runt om i världen för sina företag inom den högteknologiska sektorn.

Stuttgartregionen har den allra största koncentrationen av vetenskapliga, akademiska och forskningsinriktade arbetsplatser i hela Tyskland. Stuttgart har två universitet, åtta fackhögskolor och ett antal forskningsinstitut.

Swedavias bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: swedavia.se/kiruna/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.