Gå till innehåll

Air Serbia utökar sitt linjenätverk med en direktlinje från Göteborg Landvetter till Belgrad

2022-12-15, kl. 08:10

Serbiska flygbolaget Air Serbia utökar sitt linjenätverk inom Europa och lanserar en direktlinje från Göteborg Landvetter. I mitten av maj återupptar de trafiken till den serbiska huvudstaden som de senast trafikerade 2013.

Serbiska flygbolaget Air Serbia utökar sitt linjenätverk inom Europa och lanserar en direktlinje från Göteborg Landvetter. I mitten av maj återupptar de trafiken till den serbiska huvudstaden som de senast trafikerade 2013.

Serbiens nationella flygbolag Air Serbia utökar nätverket från sitt nav i Belgrad och introducerar fyra nya europeiska destinationer till sommaren, varav en är Göteborg. Direktflyget mellan Göteborg Landvetter och den serbiska huvudstaden startar under maj 2023 och kommer att flygas tre gånger i veckan med Airbus A319.

Belgrad är både Serbiens huvudstad och största stad, beläget vid sammanflödet av floderna Sava och Donau. Västsverige har en stor andel invånare med rötter i Serbien och forna Jugoslavien. Före pandemin flög närmare 25 000 passagerare årligen mellan Göteborg och Belgrad, varav majoriteten var privatresenärer som reste för att besöka familj och vänner.

Air Serbia flög mellan Göteborg och Belgrad under ett antal år fram till 2013. De blir den andra operatören på sträckan och den återstartade linjen blir ett komplement till den befintliga trafiken.

- Det finns en stark tilltro till den svenska flygmarknaden och Air Serbias tillväxt på Landvetter inför sommarsäsongen är ytterligare ett tecken på det. Vi är glada över satsningen som Air Serbia gör i regionen och det är glädjande att vi får en stärkt tillgänglighet till och från Balkan och Serbien. Belgrad är en efterfrågad destination och den nya linjen blir ett tillskott till det befintliga utbudet, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör Göteborg Landvetter Airport på Swedavia.

Med start den 18 maj 2023 kommer Air Serbia att trafikera Göteborg Landvetter Airport (GOT) – Belgrade Nikola Tesla Airport (BEG) tre gånger i veckan på måndagar, torsdagar och söndagar. För mer information om aktuell direkttrafik, besök Göteborg Landvetter Airport. Biljetter finns till försäljning på airserbia.com.

Om Air Serbia
Air Serbia är Serbiens nationella flygbolag, efterträdare till det första nationella flygbolaget Aeroput som grundades 1927 i Belgrad. Sedan 2013 bedrivs verksamheten under aktuellt namn. Air Serbia opererar flyg till över 70 helårs-, säsongs- och charterdestinationer över hela Europa, Medelhavsländer, Nordamerika, Asien och Afrika, inom passagerar- och godstransport. Air Serbia strävar efter att inkludera hållbarhet och företagens sociala ansvar i varje segment av sin verksamhet, i enlighet med FN:s mål med hållbar utveckling och med särskilt fokus på hållbar ekonomisk tillväxt med passande arbetsvillkor för alla människor, minskning av ojämlikheter och bekämpning av klimatförändringar. Verksamheten strävar mot att minska gasutsläpp och inverkan på miljö och förespråkar jämställdhet. Uppgifter om att 48% av Air Serbias anställda är kvinnor, medan på ledningspositioner finns det lika många kvinnor som män, vardera 50%, vittnar om detta.

Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

För råd och information om situationer som kan påverka din resa, och vad som gäller på ditt resmål, håll dig uppdaterad via UD:s reseinformation.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.