Gå till innehåll

Arlanda är redo att välkomna många jullovsresenärer

2022-12-22, kl. 07:00

Swedavia har god beredskap inför julens väntade restryck till och från Arlanda. Många reser för första gången på länge och dessutom pågår flera ombyggnationer på Stockholm Arlanda Airport. Här förklarar vi vad som är bra att känna till inför resan så att vi alla kan vara så förberedda som möjligt inför julens resor med kära möten och upplevelser.

Det händer mycket på Stockholm Arlanda Airport inför jul. Många extra medarbetare finns på plats hos Swedavia och flygplatsens övriga aktörer och utvecklingen och utbyggnaden av Arlanda pågår för fullt. Flygplatsen är redo att välkomna många jullovsresenärer och här berättar vi vad som är bra att känna till inför resan.

I år väntas höga resenärsvolymer inför och under jul, nyår och trettonhelg. Många har laddat länge för att åter kunna fira ledigheten med familj och vänner på andra platser och flera tar med sina barn på sin allra första resa. Det kan vara ovant att komma till flygplatsen både för nya och återkommande resenärer som inte rest på ett tag.

- Julresandet är igång sedan en dryg vecka tillbaka men toppar dagarna innan jul, för att sedan ta fart igen från annandagen och fram till nyår. Det är egentligen bara juldagen och nyårsdagen som det kommer vara lite lugnare på flygplatsen, säger Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling på Swedavia och tillfällig flygplatschef för Stockholm Arlanda Airport.

På Arlanda pågår stora förändringar när framtidens flygplats utvecklas och ombyggnationerna gör att inte allt ser ut som tidigare. Vi har samlat all information du behöver veta på vår webb och i vår app Swedavia Airports. Det är en god idé att läsa på och komma förberedd inför resan och besöket på Stockholm Arlanda Airport.

God beredskap och flera säkerhetskontroller öppna

Swedavia och externa samarbetspartners på flygplatserna, bland dem vår underleverantör som bemannar säkerhetskontrollen, har säkrat en god bemanning inför jul och nyår. Vi har anställt extra entrévärdar i gula västar som kan hjälpa resenärerna och svara på frågor.

Alla som ska resa behöver själva förbereda sig, checka in hemma om möjligt eller i incheckningsautomat på flygplats, och kontrollera med sitt flygbolag när manuella incheckningsdiskar och bagageinlämning öppnar på flygplatsen om detta är aktuellt.

Det kan förekomma en del köer på ett sätt som är normalt inför och under julhelgerna då många vill resa. Om det under vissa tider skulle vistas allt för många människor i terminalen har vi beredskap att kalla in personal som säkerställer att enbart de som flyger i närtid får komma in i avgångshallen.

- Vi vill tipsa våra resenärer som ska flyga från terminal 5 om att de också kan gå igenom säkerhetskontrollen i Terminal 4. Kontrollen i terminal 4 har öppet alla dagar förutom juldagen. Se på vår webb eller i vår app aktuella kötider till de olika säkerhetskontrollerna och tänk på att det går att gå mellan Terminal 4 och 5 även efter säkerhetskontrollen. Det finns en gång med rullband och det tar inte mer än några minuter att gå mellan terminalerna, säger Charlotte Ljunggren.

Terminal 4 och Terminal 5 har länkats samman

Terminal 4 är numera en del av Terminal 5 med inrikes- och utrikestrafik. Ryanair är idag det enda flygbolag som har incheckningsdiskar och bagageinlämning på Terminal 4 men säkerhetskontrollen kan användas av alla som reser från Terminal 4 eller Terminal 5. Efter säkerhetskontrollen kan du gå mellan Terminal 4 och 5, det finns en gång med rullband som underlättar promenaden mellan de två terminalerna.

Det finns två säkerhetskontroller i Terminal 5, en i Terminal 4 och en i Terminal 2. Går ditt flyg från Terminal 5 eller 4 kan du välja den av de tre säkerhetskontrollerna som har kortast kö. Ska du resa från Terminal 5 och kommer med flygbussen som stannar vid Terminal 4 går det bra att gå igenom säkerhetskontrollen i Terminal 4 och därefter promenera till Terminal 5 när du är på ”airside”, det vill säga efter säkerhetskontrollen.

När du anländer till Arlanda

Du som anländer med inrikesflyg till terminal 4 eller 5 och ska resa vidare utrikes från någon av samma terminaler, har idag en smidigare transfer genom att du antingen reser vidare från samma terminal eller enkelt tar dig mellan terminalerna via den nya rullbandsgången. Om du ska resa vidare från Terminal 2 går en buss mellan terminalerna.

Om du ankommer från utlandet och ditt bagage är taggat till din slutdestination kan du gå till din anslutningsgate direkt. Om du har något att deklarera i tullen så behöver du däremot uppsöka tullen i ankomsthallen i terminal 5. På tullverkets hemsida kan du läsa mer om vilka varor du behöver anmäla i tullen och vilka som har särskilda tullregler. I vissa fall kan du göra en anmälan på webben redan innan du reser.

Om ditt bagage inte är taggat till din slutdestination så måste du hämta ut bagaget i ankomsthallen och checka-in det på nytt.

Ska du vidare med buss?

Ska du vidare med flygbuss, lokal busstrafik eller flygplatsbuss till någon av långtidsparkeringarna så går samtliga bussar, utom den lokala SL-trafiken, från hållplatser utanför Terminal 4. Många av bussarna stannar både vid Terminal 4 och Terminal 2.

  • Busstrafiken som tidigare gick utanför Terminal 5 är flyttad till Terminal 4.
  • Det tar omkring 5 minuter att gå mellan Terminal 5 och 4.
  • Lokaltrafikens bussar (SL) stannar och avgår vid Pelargången vid SkyCity

Tips för en bra start på resan

  • Kom tidigast när din incheckning eller bagageinlämning öppnar om du behöver gå till en manuell disk. Kontrollera detta med ditt flygbolag. Kommer tidigare än incheckningen öppnar kan du få vänta på att bli insläppt i Terminal 5.
  • När det är möjligt, checka in online redan innan du kommer till flygplatsen eller använd incheckningsautomat på flygplats där du också kan få bagagetagg utskriven.
  • På flygplatsen kan du med många flygbolag checka in med hjälp av en incheckningsmaskin. Dessa finns på flera ställen på flygplatsen. Här får du både ditt boardingkort och bagageetikett.

Förbered dig och ditt bagage

  • Packa vätskor för sig, max 100 ml i varje förpackning, redan hemma. Alla produkter med vätska ska rymmas i en enliters plastpåse.
  • Ta av ytterkläder och skärp redan innan du kommer fram till rullbandet i säkerhetskontrollen

Daniel Skoglund, gruppchef inom Swedavias operativa drift, berättar vidare i filmklippet som du hittar nedan om vad som är bra att känna till för dig som ska resa till och från Stockholm Arlanda Airport.