Gå till innehåll

Swedavia öppnar ytterligare en terminal på Arlanda för att möta ett ökat resande – nya insatser för att hantera kösituationen

2022-05-20, kl. 09:01

Swedavia förbättrar nu kapaciteten på Arlanda inför sommaren genom att öppna ytterligare en terminal – den 15 juni tas Terminal 4 åter i drift. Samtidigt görs stora rekryteringsinsatser, men också operationella, för att underlätta kösituationen på flygplatsen. Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att utmaningen med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i tak

Swedavia förbättrar nu kapaciteten på Arlanda inför sommaren genom att öppna ytterligare en terminal – den 15 juni tas Terminal 4 åter i drift. Samtidigt görs stora rekryteringsinsatser, men också operationella, för att underlätta kösituationen på flygplatsen. Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att utmaningen med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i takt med att antalet resenärer ökar ytterligare.

I inledning av pandemin flyttades all flygplatsverksamhet på Arlanda till Terminal 5, för att möta det kraftigt minskade resandet. Flygplatsen har under perioder i princip helt saknat kommersiell trafik. Swedavia har stegvis anpassat flygplatsverksamheten i takt med återhämtningen för flyget. I höstas togs Terminal 2 i bruk och nu alltså även Terminal 4. Därmed kommer flygplatsens tre största terminaler åter vara i drift till sommaren och det för första gången sedan inledningen av pandemin.

- Flygresandet fortsätter att öka kraftigt vilket är väldigt roligt och vi anpassar nu vår verksamhet ytterligare för att välkomna fler resenärer. Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren. Vi kommer nu ha de tre största terminalerna åter i bruk och det för första gången sedan pandemin, säger Peder Grunditz, Chief Operations Officer på Swedavia.

I samband med att Terminal 4 öppnas så kommer även incheckning och säkerhetskontroll temporärt att öppnas i terminalen. Detta som en av flera åtgärder för att underlätta för den periodvis utmanande kösituation på flygplatsen – främst i säkerhetskontrollen men också andra delar av flygplatsen såsom incheckning. Den stora utmaningen är dock för närvarande bemanningen med en utmanande arbetsmarknad och svårigheter att rekrytera för framför allt vår leverantör av säkerhetskontrolltjänsten Avarn.

-Både vi och våra partners gör nu stora insatser för att rekrytera så många vi bara kan, men har som många andra flygplatser i Europa utmaningar att rekrytera i samma takt som tillväxten. Vi gör nu flera extraordinära insatser för att hantera situationen. Även om vi räknar med gradvis förbättrade förutsättningar, så kommer läget periodvis i sommar var fortsatt utmanande när det gäller kösituationen, säger Peder Grunditz.

Förutom nyrekryteringar ses bland annat schemaläggning och semestrar över för befintliga medarbetare. Medarbetare från övriga Swedavia-flygplatser kommer också tillfälligt att stötta verksamheten på Arlanda. Swedavias samarbetspartners ökar därutöver sin bemanning genom att hyra in personal från andra säkerhetsbolag. Extrapersonal kommer också tas in och skolungdomar kommer ges möjlighet att jobba som entrévärdar.

- Vi gör nu en rad insatser kortsiktigt för att hantera situationen på Arlanda. Långsiktigt jobbar vi vidare med de projekt som ska göra Arlanda till en mer effektiv och modern internationell flygplats. Om ett år öppnar den nya säkerhetskontrollen, som kommer att ha bättre kapacitet. Vi gör också en de största satsningarna någonsin på Arlandas kommersiella utbud med den nya marknadsplatsen, som också invigs nästa år, säger Peder Grunditz.

I samband med att Terminal 4 tas i bruk så kommer även den nya förbindelsegången mellan Terminal 4 och Terminal 5 att öppnas. Gången möjliggör för både inrikes- och utrikestrafik på de båda terminalerna. För resenärerna innebär det att de som landar på ena terminalen och ska flyga vidare från den andra smidigt kan ta sig dit utan att passera en säkerhetskontroll. Terminal 4 kommer initialt att trafikeras av Ryanair.