Gå till innehåll

Ytterligare en internationell flyglinje har landat på Luleå Airport – succé för premiären av nytt direktflyg till Paris

2022-12-19, kl. 12:51

I fredags den 16 december, var det premiär för ännu en ny internationell direktlinje från Luleå. Frankrikes största researrangör Quartier Libre och flygbolaget Transavia France erbjuder direkttrafik mellan Luleå och Paris i 14 veckor under vintersäsongen. Linjen är en kombination av charter för inkommande turister och reguljär trafik för in- och utresande.

I fredags den 16 december, var det premiär för ännu en ny internationell direktlinje från Luleå. Frankrikes största researrangör Quartier Libre och flygbolaget Transavia France erbjuder direkttrafik mellan Luleå och Paris i 14 veckor under vintersäsongen. Linjen är en kombination av charter för inkommande turister och reguljär trafik för in- och utresande.

För första gången kan resenärer från Frankrike välja Luleå som charterresmål, med direktflyg från Paris varje fredag i 14 veckor under vintersäsongen. En stor del av sätena kommer att chartras och säljas via en av Frankrikes största researrangörer Quartier Libre, men övrig kapacitet finns för köp av reguljära biljetter via Transavia France, vilket medför att regionens invånare och näringsliv för första gången kan flyga reguljärt direkt till Frankrike.

Fredagen den 16 december kl 16:50 landade den första flighten från Paris Orly på Luleå Airport med förväntansfulla resenärer. En timme senare vände planet tillbaka till Paris med de första avresande.

Alla resenärer välkomnades med röd matta, tilltugg och önskades en fin vistelse eller trevlig resa.
Swedavia tillsammans med Luleå Business Region, Quartier Libre, Transavia France och Fredrik Hansson, kommunalråd i Luleå kommun, påvisade betydelsen av den nya förbindelsen för regionen vid invigningen den första ankomsten och avgången.

- Invigningen som genomfördes av Swedavia tillsammans med Luleå kommun, Transavia, Quartier Libre, Luleå Business Region och kommunalråd Fredrik Hansson var en succé, säger Ann-Christin Viklund, Flygstationchef Luleå Airport på Swedavia. Direktflyget är betydelsefullt inte bara för inkommande resenärer och den lokala besöksnäringen, men också för svenskar som vill besöka Frankrike och Paris i vinter.

  Flygplatsen Paris-Orly (ORY) ligger i södra Paris, med endast knappt 20 km avstånd till centrala Paris. Biljetter finns till försäljning på transavia.com.

  På juldagen den 25 december är det premiär för Eurowings direktlinje mellan Luleå och tyska navet Düsseldorf. För mer information om aktuell trafik från Luleå Airport: swedavia.se/lulea.

  Om Transavia France
  Transavia Francegrundades 2007 och är AirFrance KLM koncernens lågprisbolag. Under 2020 öppnade man en bas i Montpellier och sedan tidigare har man baser i Paris-Orly, Nantes och Lyon. Bolagets flygplansflotta bestod 2020 av 40 Boeing 737–800 och de erbjuder över 100 destinationer från Frankrike till huvudsakligen kuststäder i Medelhavsländerna och Europa.

  Luleå blir den andra av Swedavias flygplatser som trafikeras av Transavia France, som sedan sommaren 2021 erbjuder direkttrafik från Stockholm Arlanda Airport till Frankrike. Mer information om flygbolaget: transavia.com.

  Swedavias arbete mot fossilfritt flyg
  Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

  För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se, eller Ann-Christin Viklund, Flygstationchef Luleå Airport på telefon 070-214 47 69.