Gå till innehåll

Royal Jordanian etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport – lanserar ny direktlinje till Amman i Mellanöstern

2023-03-10, kl. 06:00

I slutet av maj är det för första gången möjligt att flyga reguljärt direkt till Jordanien från Stockholm Arlanda Airport. Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och möter efterfrågan på en förbindelse mellan Sverige och Jordanien när de lanserar en direkt flyglinje mellan de båda huvudstäderna.

I slutet av maj är det för första gången möjligt att flyga reguljärt direkt till Jordanien från Stockholm Arlanda Airport. Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och möter efterfrågan på en förbindelse mellan Sverige och Jordanien när de lanserar en direkt flyglinje mellan de båda huvudstäderna.

Jordaniens nationella flygbolag Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och startar för första gången trafik från Stockholm till Mellanöstern med en direktlinje till Jordaniens huvudstad och mest befolkade stad, Amman. Linjen är otrafikerad och blir ett välkommet tillskott till Arlandas befintliga utbud.

Jordanien gränsar i väster till Israel och Palestina, Västbanken, i norr till Syrien, i öster till Irak och i söder till Saudiarabien. Landets geografiska placering förbinder orienten med väst. Före pandemin såg man en ökad efterfrågan på resor mellan Amman och Stockholm för att besöka släkt och vänner, men det finns också ett växande intresse för Jordanien som turistdestination.

– Vi välkomnar Royal Jordanian Airlines till Sverige och Swedavia Airports med den nya linjen till Amman. Linjen blir ett tillskott till det befintliga trafikutbudet från Arlanda och det är påtagligt att det finns en efterfrågan från resenärer som vill besöka familj och vänner i Mellanöstern, men också från turister som vill upptäcka något nytt, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

– Det är ett stort nöje att tillkännage vår nya rutt mellan Stockholm och Amman, som kommer att göra det enklare än någonsin för turister från norra Europa att upptäcka Jordaniens otroliga underverk. Att hjälpa till att främja och driva turism till Jordanien är fokus för vår nya strategi, med betoning på att vidareutveckla Amman till den primära inkörsporten till Levanten genom att erbjuda förbättrad anslutning till vårt bredare nätverk. Den nya rutten mellan Sverige och Jordanien är ännu ett steg i linje med Royal Jordanian Airlines ambitiösa femåriga tillväxtplan som inkluderar att utöka den nuvarande flottan på 24 flygplan till fler än 40 flygplan under de kommande tre till fem åren, säger Karim Makhlouf, Royal Jordanian Airlines kommersiella chef.

  Jordanien är ett arabiskt kungarike i Mellanöstern och hem till klippstaden Petra, belägen 180 kilometer från Amman. Unesco Världsarvet Petra anses vara ett av världens sju nya underverk och är landets mest populära sevärdhet. Jordanien är också omtalat för sitt varierade utbud av andra historiska ruiner blandat med moderna städer, platser kända från Bibeln och vackra palmbeklädda naturområden nära de röda sandöknarna. Dykningen och reven i Röda Havet är vida omtalade och allt fler åker till Jordanien för att dyka. I viken vid kuststaden Aqaba erbjuds landbaserad dykning i Röda havet.

  Med start den 29 maj 2023 trafikerar Royal Jordanian Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Amman Queen Alia Airport (AMM) två gånger i veckan på måndagar och torsdagar med en Airbus A320.

  Flygplatsen ligger 32 km från Ammans centrum, dit du tar dig på 40 minuter med taxi och 60 minuter med buss i normal trafik.

  Biljetter finns till försäljning på Royal Jordanian.com. För mer information om aktuell trafik på Stockholm Arlanda Airport: swedavia.se/arlanda.

  Om Royal Jordanian Airlines
  Royal Jordanian Airlines grundades 1963 som det officiella nationella flygbolaget för det Hashimitiska kungadömet Jordanien och har under de senaste 60 åren underlättat turism och handel och försett människor över hela världen med en introduktion till Jordaniens berömda gästfrihet och värme.

  Från sitt nav på Queen Alia International Airport driver Royal Jordanian Airlines en modern flygplansflotta som flyger till destinationer över hela världen, via ett ständigt växande ruttnätverk som förbinder Amman med Europa, Mellanöstern, Nordamerika och Asien. Som medlem i oneworld-alliansen tillhandahåller Royal Jordanian Airlines och dess 13 internationella flygbolagspartners ett kombinerat resenätverk som når fler än 1 000 flygplatser i 170 länder.

  Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
  Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

  För råd och information om situationer som kan påverka din resa, och vad som gäller på ditt resmål, håll dig uppdaterad via UD:s reseinformation.

  För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.