Gå till innehåll

Stort intresse för Arlandas mångfald av arbetsmöjligheter

2023-02-01, kl. 09:00

Stockholm Arlanda Airport utvecklas och flygtrafiken ökar. Som en följd av det finns ett stort behov av arbetskraft till flygplatsen, som redan idag är en av Sveriges största arbetsgivare. Den 30 januari hölls en mycket välbesökt och givande rekryteringsdag på Stockholm Arlanda Airport med över 30 av flygplatsens företag. Totalt finns över 1 000 jobb att söka hos Swedavia och deltagande företag.

Den 30 januari hölls en mycket välbesökt rekryteringsdag på Stockholm Arlanda Airport med över 30 av flygplatsens företag och omkring 4 000 besökare. Flygplatsen expanderar i takt med ökande flygtrafik och flygbolagens satsningar. Flera hundra personer ska rekryteras bara inför sommaren och totalt handlar det om tusentals jobb. Under rekryteringsdagen möjliggjordes många nya möten och rekryteringsöppningar. Sammanfattningsvis ser både deltagande företag och besökare mycket positivt på framtiden.

- Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder. Det känns positivt inför framtiden och den utveckling Arlanda står inför de närmaste åren med bland annat en ny säkerhetskontroll och en helt ny marknadsplats i Terminal 5. Alla som arbetar på flygplatsen är lika viktiga för att få helheten att fungera och för att ge våra resenärer en positiv upplevelse, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

För att möta det stora rekryteringsbehov som följer med den ökande flygtrafiken och flygplatsens expansion, genomförs nu stora rekryteringsinsatser bland de företag som är verksamma på flygplatsen. Förutom Swedavias anställda som säkerställer och samordnar flygplatsens operativa drift och service är personal inom säkerhetskontroll, gränspolis, bagagehantering, logistik och marktjänster och flygbolagens tjänster nödvändiga för att flygplatsen ska fungera. Restaurangpersonal, butiker, service, lokalvård, tågförare, buss- och taxichaufförer är också helt väsentliga för att ge resenären en positiv upplevelse av flygplatsen.

Redan idag är Stockholm Arlanda Airport en av Sveriges största arbetsplatser med omkring 15 000 anställda. Indirekt skapar flygplatsen ytterligare 1 000 anställda per miljon resenärer med kringtjänster och service.

En ny säkerhetskontroll öppnar

Avarn Security bemannar säkerhetskontrollerna på Arlanda och har sedan förra året haft en intensiv rekryteringsperiod med närmare 450 nyanställda. Nu accelererar säkerhetsföretaget ytterligare inför sommaren med ett par hundra lediga tjänster inför sommarsäsongen på Arlanda.

- Vi ser ljust på framtiden och är aktiva i vårt rekryteringsarbete. Det är också ett annat läge idag än precis efter pandemin, det gäller både arbetsmarknaden och myndigheternas ledtider för de nödvändiga bakgrundskontrollerna, säger Lena Johansson, Regionchef Öst på Avarn Security.

Vid sidan av arbetet med att få in ny personal pågår utbildning inför öppnandet av den nya säkerhetskontroll på Terminal 5 som tas i bruk i sommar.

- Det handlar om ett nytt sätt att arbeta eftersom det både är nya lokaler och ett nytt röntgensystem i den nya säkerhetskontrollen. Vi har samarbetat med Swedavia i arbetet med att utforma disponeringen av de nya utökade ytorna på bästa sätt och har parallellt tagit fram våra nya processer och arbetssätt, berättar Yazdan Gilani, avdelningschef och säkerhetsansvarig Aviation, Avarn Security.

Andra företag som redan är verksamma på Arlanda men expanderar verksamheten är marktjänstbolag som Aviator Airport Services, Menzies Aviation och flygbolagens egna marktjänstbolag. Aviator växer ordentligt under våren och avser tillsätta omkring 200 tjänster på Arlanda.

Gränspolisen utökar också sin personalstyrka på Arlanda och i hela region Stockholm.

- Som gränskontrollant är du civilanställd och behöver därför inte ha någon polisutbildning. Förutom att arbeta i Arlandas gränskontroll, där vår främsta verksamhet i region Stockholm finns, kan du bli stationerad för att stärka upp bemanningen i någon av Stockholms hamnar eller på Bromma flygplats, säger Samer Shtaye, rekryteringsansvarig hos Gränspolisen Stockholm på Arlanda.

I dagsläget söker Gränspolisen i Stockholm 30 sommarvikarier och annonser ligger ute. Det finns också behov av att anställa ett 30–40-tal fasta tjänster framöver och den ordinarie arbetsstyrkan ska därmed öka väsentligt för att möta det ökade behovet av gränspoliser.

Flygbolagssatsningar

Flygbolagen både rampar upp efter pandemin och expanderar flygtrafiken med nya linjeetableringar och är därför i stort behov av ny personal, framför allt till Arlanda. SAS marktjänstverksamhet SGH söker över 100 nya medarbetare för att arbeta som lastare, inom frakten eller som trafikassistent i check-in och gate.

Bland deltagarna fanns också flygbolaget BRA och det estländska flygbolaget Nordic Aviation Group och Xfly som flyger mellan Bromma Stockholm Airport, alternativt Stockholm Arlanda Airport till olika destinationer inrikes och utrikes. Bägge flygbolagen söker just nu efter fler piloter och kabinpersonal. BRA stärker sin besättningspersonal med 35 personer och Nordic Aviation Group och Xfly söker totalt minst 25 personer till Arlanda.

- Arlanda har varit Xflys bas under de senaste fem åren och är en flygplats som gynnar investeringar och är öppen för innovation och nymodigheter, säger Jan Palmér, vd för Xfly och Nordic Aviation Group.

Jan Palmér förutspår att flygtrafiken kommer att överraska de europeiska marknaderna positivt i år.

- Rekryteringsdagen som Swedavia anordnat har varit ett utmärkt tillfälle att attrahera kompetens som är intresserade av att börja en karriär inom flygindustrin. Sektorn genomgår en stark tillväxt och det finns absolut en investeringsvilja, tillägger Jan Palmér.