Gå till innehåll

Swedavia inför nya digitala lösningar för effektiv PRM-koordinering

2023-07-12, kl. 07:00

Swedavia inför en ny digital lösning för att bättre och snabbare koordinera uppdrag från resenärer som behöver assistans på Arlanda och Landvetter flygplats. Den digitala lösningen följer rullstolarnas position i realtid och hjälper till att hitta tillgängliga rullstolar snabbt. Utöver detta har arbetsprocessen förbättrats med en förstärkt funktion för uppdragskoordinering.

För att skapa en bättre resenärsupplevelse stärker Swedavia arbetet med att koordinera uppdrag från resenärer som tar hjälp av Swedavias PRM-tjänst (Persons with Reduced Mobility). Med digitala lösningar kan uppdrag på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport koordineras bättre och snabbare.

Lagom till sommarens mest intensiva semesterresande stärker Swedavia arbetet med uppdragskoordinering så att rätt person finns tillgänglig på rätt plats när en resenär har behov av assistans. På Landvetter har en webbapplikation för effektiv uppdragskoordinering nyligen lanserats. På Arlanda finns applikationen sedan tidigare men nu lanseras en funktion som följer rullstolarnas position på flygplatsen i realtid och på det sättet kan Swedavias personal snabbt hitta en ledig rullstol när en resenär behöver en. Vid sidan av det nya digitala verktyget har också arbetsprocessen förbättrats.

- Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra processer för att ge resenären bästa möjliga upplevelse på våra flygplatser och här spelar digitalisering och innovation en viktig roll. En väl fungerande PRM-tjänst är av högsta vikt för Swedavia då våra flygplatser ska vara tillgängliga och erbjuda en bra upplevelse för alla, säger Karin Gylin, chef för strategisk utveckling och innovation på Swedavia.

Bara på Arlanda arbetar nära 100 personer med PRM-tjänsten. Under högsäsong dubbleras denna siffra för att för att möta upp ett ökat resenärsbehov och täcka upp för semestrar.

- En vanlig vecka under sommaren kan vi ha 3 000 PRM-uppdrag att koordinera och utföra i rätt tid. Den nya appen med positionering kommer att underlätta mycket både för vår personal som använder den och våra resenärer som tar hjälp av Swedavias PRM-tjänst. Genom denna lösning kommer väntetiderna för att få hjälp av vår PRM-service att kunna minskas och upplevelsen förbättras samtidigt som arbetsmiljön för anställda förbättras, säger Fredrik Holgersson, verksamhetsprocessägare för PRM-processen på Arlanda.

Utöver PRM-tjänsten vi erbjuder till funktionsnedsatta och rörelsehindrade personer hjälper Swedavias assistansteam hundratals ensamåkande barn med ledsagning varje vecka under högsäsong.

- En nyhet i sommar är att vi nu även har en disk centralt i Terminal 5 på Arlanda där vi koordinerar arbetet. Detta för att säkerställa en bra produkt till våra resenärer och flygbolag, avslutar Fredrik Holgersson.

Swedavias PRM-tjänst

Swedavias assistans för personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet är kostnadsfri och förbokas via flygbolaget. Ett tips är att boka i god tid.

Ledsagning för ensamresande barn förbokas via ditt flygbolag som brukar ta ut en serviceavgift för tjänsten.

Förutom rullstolar och ledsagning har PRM-tjänsten vi ett antal fordon till hjälp och två "highloaders".