Gå till innehåll

Wizz Air etablerar sig på Arlanda – startar två nya direktlinjer ut i Europa

2023-09-26, kl. 10:00

Det europeiska lågprisbolaget Wizz Air fortsätter sin expansion och tar nu sikte på Sveriges största flygplats. Med start 31 oktober 2023 lanserar bolaget två nya flyglinjer från Stockholm Arlanda Airport till Budapest och Gdansk.

Det europeiska lågprisbolaget Wizz Air fortsätter sin expansion och tar nu sikte på Sveriges största flygplats. Med start 31 oktober 2023 lanserar bolaget två nya flyglinjer från Stockholm Arlanda Airport till Budapest och Gdansk.

Wizz Air är ett av Europas snabbast växande flygbolag och flyger i dagsläget från ytterligare två av Swedavias flygplatser: Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport. Nu har turen kommit till Stockholm Arlanda Airport, varifrån bolaget – med start 31 oktober i år – lanserar direktflyg till Budapest och Gdansk. Sträckorna kommer att flygas med flygplanstypen A320 och A321.

De nya flyglinjerna är välkomna tillskott och komplement till Arlandas befintliga utbud och viktiga för besöksnäringen i Sverige och Stockholm i form av inkommande turister. Även turism till Ungern och Polen är på återväxt sedan pandemin. Budapest, med sina varma källor, anrika byggnader, shopping och historia är ett uppskattat resmål hos svenska turister liksom Gdansk med sitt rika kulturliv och sin lokalisering på polska rivieran, som lockar besökare främst under sommarmånaderna.

− Det är med stor glädje vi välkomnar Wizz Air till Stockholm Arlanda Airport och vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt mångåriga samarbete med bolaget. De nya direktlinjerna förbättrar inte bara tillgängligheten från Stockholmsregionen ut i Europa utan även tillgängligheten till Sverige. Swedavias roll är att underlätta för människor att mötas och Wizz Airs närvaro på Arlanda kommer att uppskattas av dem som vill resa för att hälsa på familj och vänner men även av svenska turister som vill upptäcka Ungern och Polen och vice versa och av dem som reser i affärer, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

− Vi är glada över att kunna addera Stockholm Arlanda Airport till vårt ständigt växande nätverk och därmed få möjlighet att erbjuda våra kunder en direkt förbindelse till Sveriges största flygplats. Vi tror att våra passagerare som reser från Stockholm kommer att uppskatta närheten till flygplatsen och möjligheten att flyga med oss till spännande destinationer. Vår besättning ser fram emot att välkomna passagerarna ombord på en av Wizz Airs yngsta och modernaste flottor från och med den 31 oktober, säger Zsuzsa Trubek, Corporate Communications Manager på Wizz Air.

Med start den 31 oktober 2023 trafikerar Wizz Air Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD) 4 gånger i veckan (tisdag, torsdag, lördag och söndag) samt Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Gdańsk Lech Wałęsa Airport (GDN) 14 gånger i veckan.

Biljetter finns till försäljning på www.wizzair.com. För mer information om aktuell trafik på Stockholm Arlanda Airport: swedavia.se/arlanda.

Om Wizz Air
Wizz Air är ett av Europas snabbast växande och mest hållbara lågprisflygbolag som strävar efter att bli Europas grönaste val för flygresor. Bolaget opererar med de lägsta koldioxidutsläppen per passagerare/km mot alla konkurrerande flygbolag och har investerat stort i sin flotta genom att lägga till nya och ersätta äldre flygplan med Airbus A321neo, vilket innebär en 20 procentig minskning av bränsleförbrukning och 50 procent minskning av kväveoxidutsläpp jämfört med den tidigare generationens flygplan. Flygbolaget har också etablerat sin strategi för hållbart flygbränsle (SAF) och har redan samarbetat med fyra SAF-leverantörer över hela Europa. Wizz Air har utsetts till ett av världens tio säkraste flygbolag av airlineratings.com, världens enda säkerhets- och produktvärderingsbyrå, och till ”Airline of the Year” år 2019 och 2023 av Air Transport Awards (ATW). Bolaget har också erkänts som "Most Sustainable Low-Cost Airline" inom World Finance Sustainability Awards 2021-2023 och "Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year" av CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.

Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.