Gå till innehåll

Göteborgsregionen med Göteborg Landvetter Airport åter utsett till Sveriges främsta logistikläge

2024-03-01, kl. 10:03

För andra året i rad har Göteborgsregionen med Swedavias flygplats Göteborg Landvetter Airport utsetts till Sveriges främsta logistikläge av branschtidningen Intelligent Logistik. Via utveckling av frakt- och logistikområden, nya linjeutbud och en stark attraktionskraft som arbetsplats är Göteborg Landvetter Airport ett av naven i regionens logistik, transport och kommunikation. Årets jury konstaterar att samarbetet Logistic Hub Scandinavia, där Göteborg Landvetter Airport tillsammans med Nordens största containerhamn, Göteborgs Hamn och Business Region Göteborg ingår, har en enastående tillväxt kring logistik och fortsatt är landets logistiska huvudnav. Utmärkelsen delas i år med Helsingborgsregionen.

- Denna utmärkelse stärker Göteborg som ett viktigt logistiskt nav och det är väldigt glädjande för Swedavia och Göteborg Landvetter Airport att regionen åter får motta detta hedersbetyg. Tillgänglighet och effektiva logistiska flöden till resten av världen är av stor vikt för en exportinriktad region som Göteborg och Sverige som land. Göteborg Landvetter, beläget mellan Göteborg och Borås, är Västsveriges port till världen och bidrar med fler direktlinjer och fraktmöjligheter ut i Europa och resten av världen samt markområden för etablering av nya moderna och effektiva logistikfastigheter. Genom vårt unika läge i hjärtat av Skandinavien med närhet till axeln Oslo-Köpenhamn-Stockholm är Landvetter redan idag en omfattande logistikhub och viktigt nav för interkontinental frakt, säger Anna Strömwall, flygplatschef Göteborg Landvetter Airport på Swedavia.

Under 2023 hanterade Landvetter sammantaget drygt 950 ton frakt och planerar för framväxten av nya Logistics Park inom Airport City Göteborg som centrum för framtidens logistikhantering på flygplatsen genom moderna och effektiva logistikbyggnader.

Göteborg Landvetter Airport är en av de största arbetsplatserna inom Göteborgsregionen och sysselsätter drygt 4 000 personer inom cirka 100 företag. Landvetter erbjuder ett brett destinationsutbud på omkring 60 linjer varav drygt 15 charterdestinationer. Förra året passerade drygt 5 miljoner resenärer via flygplatsen, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med 2022. Utrikesresandet ökade med 18 procent medan inrikesresandet ökade med 8 procent.

Läs mer härLogistiklägen - Intelligent Logistik

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se