Gå till innehåll

Ryanair fortsätter expandera i Sverige med ett tjugotal nya linjer från Arlanda inför vintern 2021 - lanserar inrikestrafik

2021-05-06, kl. 12:29

Det irländska lågprisbolaget Ryanair fortsätter att satsa på den svenska marknaden och lanserar inför vintersäsongen ett tjugotal nya direktlinjer varav ett antal till helt nya destinationer från Stockholm Arlanda Airport, samt två inrikeslinjer till Göteborg och Malmö. Samtidigt fortsätter Ryanair att expandera på Göteborg Landvetter Airport till hösten och återvänder också till Malmö Airport.

Det irländska lågprisbolaget Ryanair fortsätter att satsa på den svenska marknaden och lanserar inför vintersäsongen ett tjugotal nya direktlinjer varav ett antal till helt nya destinationer från Stockholm Arlanda Airport, samt två inrikeslinjer till Göteborg och Malmö. Samtidigt fortsätter Ryanair att expandera på Göteborg Landvetter Airport med ytterligare linjer till hösten och återvänder också till Malmö Airport.

Ryanair kommer inför vintersäsongen 2021 att börja flyga på Stockholm Arlanda Airport med initialt ett tjugotal Europa-destinationer, vilket ger närmare 90 nya avgångar från Arlanda per vecka. Ett flertal destinationer är nya för flygplatsen och kompletterar Arlandas övriga destinationsutbud. I samband med etableringen lanserar Ryanair för första gången också inrikestrafik till Göteborg och Malmö från Arlanda.

- Det är med stor glädje vi välkomnar Ryanair till Arlanda och Ryanairs fortsatta expansion på den svenska marknaden. Det stora antalet destinationer är ett viktigt tillskott och komplement till våra flygplatsers befintliga utbud. Samtidigt förbättras tillgängligheten både inom och utanför Sverige och det gäller inte minst för det viktiga familje- och vänresandet. Tillgängligheten kommer att vara viktig i återstarten efter pandemin och fler direkta flyglinjer är viktigt för tillväxten i regionen och besöksnäringen i hela Sverige. Vi har ett mångårigt gott samarbete med Ryanair som vi nu ser fram emot att utveckla framöver, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad & Kommersiell Utveckling på Swedavia.

Ryanair fortsätter även att expandera på Göteborg Landvetter. Utöver den planerade nya inrikeslinjen till Stockholm lanserar Ryanair en linje till Zagreb i Kroatien, Riga i Lettland och Billund i Danmark under hösten.

Efter en tids frånvaro på grund av pandemin återvänder Ryanair även till Malmö Airport. I början av juni återupptar Ryanair linjen till polska Krakow, följt av Arlanda i höst.

I samband med lanseringen av de nya linjerna etablerar Ryanair en ny bas på Stockholm Arlanda med initialt två flygplan.

Ryanair grundades 1985 av den irländska familjen Ryan. Den irländska lågprisbolaget Ryanair Holdings plc är idag Europas största flygbolagskoncern och inkluderar dotterbolagen Buzz, Lauda, Malta Air & Ryanair. Bolaget har runt 80 baser med förbindelser till ca 250 destinationer i 40 länder med en flotta med 460 flygplan och ytterligare 210 Boeing 737-flygplan på beställning. Ryanair har höga hållbarhetsmål och planerar att driva 12,5 procent av sina flygningar med hållbart flygbränsle år 2030. För mer information om Ryanair: Ryanairs officiella webbplats.

Swedavias bedriver sedan många ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

Planerade linjer och antal avgångar per vecka W21 från Stockholm Arlanda Airport (ARN)

Från Stockholm Arlanda Airport

Avgångar per vecka

Inrikes

Göteborg Landvetter Airport (GOT)

14

Malmö Airport (MMX)

10

Utrikes

Aalborg Airport (AAL), Danmark

3

Alicante Airport (ALC), Spanien

2

Karlsruhe Baden-Baden Airport (FKB), Tyskland

2

Banja Luka International Airport (BNX), Bosnien och Hercegovina

2

Bologna Airport (BLQ), Italien

2

Brussels South Charleroi Airport (CRL), Belgien

4

Gdańsk Lech Wałęsa Airport (GDN), Polen

7

Kaunas International Airport (KUN), Litauen

2

John Paul II International Kraków-Balice Airport (KRK), Polen

7

Liverpool John Lennon Airport (LPL), Storbritannien

2

London Stansted Airport (STN), Storbritannien

7

Málaga Airport (AGP), Spanien

3

Milan Bergamo Airport (BGY), Italien

3

Nis Airport (INI), Serbien

2

Riga International Airport (RIX), Lettland

5

Tallinn Airport (TLL), Estland

3

Thessaloniki Macedonia International Airport (SKG), Grekland

2

Warszawa Modlin Airport (WMI), Polen

5

Vienna International Airport (VIE), Österrike

2

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande, se exempelvis: www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.