Gå till innehåll

Swedavias trafikstatistik för juni 2023

2023-07-05, kl. 06:00

Återhämtning för flygresandet fortsätter och med närmare 3,2 miljoner resenärer är juni den månad med enskilt flest resenärer sen pandemins inledning. Trenden med en stark efterfrågan på utrikesresande håller i sig, särskilt på Stockholm Arlanda. Under månaden märks även en ökning av inrikesresandet, bland annat lyfts resandet på Visby Airport av Almedalsveckan.

Luleå Airport är i juni fortsatt den Swedavia-flygplats som ligger bäst till jämfört med före pandemin. Flygbolagssatsningarna på Swedavias flygplatser fortsätter under månaden. Till nyheterna hör Arlanda-Ibiza med SAS och Landvetter-Barcelona med Norwegian.

-Vi är nu mitt upp i den reseintensiva sommarsäsongen och den höga efterfrågan på flygresor håller i sig. Utvecklingen drivs fortsatt av ett ökat resande till destinationer inom Europa relaterat till såväl semester som besök av släkt och vänner, men även inrikesresandet utvecklas totalt sett något mer positivt under juni. Sammantaget välkomnade vi för andra månaden i följd över tre miljoner resenärer och juni var den enskilt starkaste resemånaden sett till antalet resenärer sedan pandemins inledning, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Swedavias tio flygplatser erbjuder närmare 300 destinationer under sommaren och på Arlanda är destinationsutbudet nu i stort sett tillbaka jämfört med före pandemin. Till juni månads flygbolagssatsningar hör Arlanda-Tunis med Nouvelair Tunisie, Arlanda-Ibiza med SAS och Landvetter-Bastia med Transavia France samt Landvetter-Barcelona med Norwegian. Sommartrafikprogrammet präglat av en stärkt tillgänglighet till både Europa och USA.

Nya flyglinjer i juli:

  • Arlanda – Montpellier med SAS
  • Visby – Århus med BRA
  • Visby – Oslo med BRA
  • Arlanda – Florens med SAS
  • Arlanda – Århus med SAS
  • Arlanda – Larnaca med SAS

Nya flyglinjer i augusti:

  • Arlanda – Florens med SAS
  • Arlanda – Århus med SAS
  • Arlanda – Larnaca med SAS

Totalt sett reste nära 3,2 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser under juni, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med juni 2022 och 82 procent av 2019-årsnivåer före pandemin. Utvecklingen är främst driven av ett ökat utrikesresande via Stockholm Arlanda Airport och flygbolagens fortsatta satsningar på ny flygtrafik via Swedavias flygplatser. Utrikesresandet ökade med 11 procent till 2,4 miljoner jämfört med juni, medan inrikesresandet ökade med 10 procent till nära 800 000 resenärer.

Stockholm Arlanda Airport hade 2,2 miljoner resenärer under juni. Det är en ökning med 12 procent jämfört med juni förra året och 87 procent av prepandeminivåerna. Utrikesresandet ökade med 12 procent till drygt 1,8 miljoner jämfört med juni 2022, medan inrikesresandet ökade med 14 procent till nära 325 000 resenärer.

Göteborg Landvetter Airport hade 510 000 resenärer under juni, en ökning med sex procent jämfört med juni i fjol och 78 procent av nivåerna före pandemin. Utrikesresandet ökade med sex procent och inrikesresandet ökade med 13 procent jämfört med juni 2022.

Malmö Airport hade 127 000 resenärer under juni, vilket är en ökning med tre procent jämfört med juni föregående år och 69 procent av prepandeminivåerna. Utrikesresandet ökade med 1 procent jämfört med juni förra året medan inrikesresandet ökade med 5 procent.

Bromma Stockholm Airport hade 116 000 resenärer under juni, en ökning med 10 procent jämfört med juni i fjol och 56 procent av prepandeminivåerna. Utrikesresandet i juni ökade med 58 procent till 20 000 resenärer jämför med juni i fjol, medan inrikesresandet ökade med 4 procent till 96 000 resenärer.

Flygresandet vid Swedavias övriga sex regionala flygplatser hade stor variation i resenärsutvecklingen under juni. Visby Airport, Ronneby Airport och Åre Östersund Airport var de regionala flygplatserna med starkast utveckling under månaden jämfört med juni i fjol. Almedalsveckan hade en positiv effekt på trafiken till Visby Airport. Luleå Airport och Visby Airport står sig i juni bäst jämfört med prepandeminivåerna 2019.

Juni månads trafikutveckling - antal resenärer:

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia.

Tips till resenärer inför flygresan: Allt du behöver veta inför din resa | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.