Gå till innehåll

Dåligt sommarväder gav rekordstor passagerarökning för flyget

2015-08-07, kl. 09:00

Den starka tillväxten av flygresenärer fortsätter. Antalet resenärer vid Swedavias flygplatser ökade med hela nio procent under juli jämfört med samma period 2014. Utrikesresandet ökade med tio procent. Totalt reste eller ankom nära 3,4 miljoner resenärer till någon av de tio flygplatserna. Det är en ökning med drygt 275 000 resenärer.

Den starka tillväxten av flygresenärer fortsätter. Det ostadig semestervädret har inneburit en rekordstor ökning av antalet resenärer vid Swedavias flygplatser. Resandet ökade med hela nio procent jämfört med juli 2014. Utrikesresandet ökade med tio procent. Totalt reste eller ankom nära 3,4 miljoner resenärer till någon av de tio flygplatserna. Det är en ökning med drygt 275 000 resenärer.

Under juli månad reste nära 3,4 miljoner till eller från någon av Swedavias flygplatser. Det totala antalet resenärer är därmed nio procent fler jämfört med juli föregående år. Mätt i antalet resenärer motsvarar ökningen drygt 275 000. Antalet utrikesresenärer var drygt 2,5 miljoner vilket är en ökning med hela 10 procent jämfört med samma månad förra året. Inrikesresandet ökade med fem procent till 831 000 resenärer.

Hittills under 2015 har antalet resenärer vid Swedavias flygplatser ökat med fem procent till nära 21,4 miljoner.

–  Det är tydligt att flygbolagens satsningar på fler direktförbindelser uppskattas av våra resenärer. Direktlinjerna stärker oss i arbetet att göra Stockholm Arlanda Airport och den svenska flygmarknaden till den mest attraktiva i Skandinavien. I höst etableras ytterligare tre interkontinentala förbindelser från Stockholm, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Det internationella resandet till och från Sverige visar en fortsatt mycket god tillväxt. Utrikestrafiken har ökat med 7 procent under årets första sju månader. Antalet landningar i linjefart och chartertrafik var drygt 15000 under juli månad, vilket innebär en ökning med 3 procent jämfört med föregående år. 

Trafikstatistiken för Swedavias tio flygplatser finns på www.swedavia.se under Press och Trafikstatistik.

För ytterligare kommentarer kontakta Swedavia Pressavdelning på telefon 010-109 01 00.